Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest
Wat zijn de mooiste plekken van Nederland? Dat vroegen wij ons af bij Parkvakanties. We maakten een lijst van de 50 állermooiste plekken in ons land! Déze bezienswaardigheden zijn wat ons betreft dé must-sees van Nederland. Het grappige is dat Nederlanders ze niet of nauwelijks gezien hebben. Hoe zit dat met jou?
Toeristen komen er massaal voor naar ons land. En terecht, want deze 50 plekken in Nederland moet iedereen gezien hebben. Hoeveel zag jij er?
"Ben je daar nog nóóit geweest?" Het is een vraag die je regelmatig wordt gesteld wanneer het over ons koude kikkerlandje gaat. De Zaanse Schans, Kinderdijk, de tulpenvelden of de grachten van Giethoorn? Je zag het nog nooit met eigen ogen. Daarmee heeft de gemiddelde toerist meer van Nederland gezien dan jij. En dat kan natuurlijk niet. Tijd voor wat tripjes ‘toerist in eigen land’!
TIP: OVERNACHT OP DE MOOISTE PLEKKEN
Wil je nog meer genieten van alle mooie plekjes? Blijf dan slapen en maak er een lekker weekendjeweg of vakantie van!
Booking → Hotels bij Booking.com
Landal GreenParks → 50+ vakantieparken in Nederland
Voordeeluitjes → Hotelaanbiedingen met arrangement
Natuurhuisje → Mooie huisjes in de natuur
Veel Hollandser krijg je het niet! De Zaanse Schans vind je in de Zaanstad, aan de prachtige Zaan. Het is een gebied vol molens, groene houten huisjes, schattige paadjes, musea en nog veel meer. De Zaanse Schans trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers en daar wil jij er – in ieder geval een keer – één van zijn. Je vindt hier niet alleen (een replica van) de eerste Albert Heijn, maar ook kun je zien hoe klompen, kaas en andere Nederlandse lekkernijen vroeger werden gemaakt. Leuk detail: er wonen ‘gewone’ mensen in de huizen op de Zaanse Schans.
Onze tips
Zaanse Schans bezoeken? → Boek tickets & activiteiten
Vakantiehuisjes in de Zaanstreek → Bekijk natuurhuisjes
Hotelovernachting in de buurt → Bekijk hotels
Nog zo’n prachtig Hollands plaatje! Kinderdijk is technisch gezien een Zuid-Hollands dorpje, maar waar het vooral om draait zijn de Kinderdijkse molens. De negentien molens aan het water stammen uit de achttiende eeuw en staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst. Wat ook indrukwekkend is om te bekijken is de technologie van waterbeheer uit de Middeleeuwen die hier te zien is. Kinderdijk was de eerste Nederlandse plaats met een elektriciteitsvoorziening (in 1886). Tip: pak vanaf Rotterdam de boot naar Kinderdijk voor een prachtig vaartochtje.
De Keukenhof is natuurlijk schitterend, maar wat nog mooier én avontuurlijker is, is om met een scooter (of fiets of auto uiteraard) door de bollenvelden te rijden. Nabij Noordwijk, Lisse en Sassenheim vind je de mooiste bloemen. Maar ook in Noord-Holland en Flevoland kun je prachtige bollenvelden spotten. Wat belangrijk is om te weten is dat ze alleen te zien zijn tijdens de bloeitijd tussen eind maart en half mei. Halverwege april zijn de velden op hun allermooist!
Als Nederlander moet je hier geweest zijn. Amsterdam met haar (meer dan 100km aan) grachten, meer dan 1200 bruggetjes en de vele grachtenpanden, is een lust voor het oog. De binnenstad is het beste te verkennen tijdens een fietstocht (pak een ov-fiets). Langs het Anne Frank huis bijvoorbeeld, door het Vondelpark, of ga op zoek naar het smalste huis van de stad (2.02m breed). De zeven straatjes, de Dam, de Wallen. Allemaal iconische plekken in onze hoofdstad. Misschien wel het mooiste gebouw van Amsterdam is het Rijksmuseum met een collectie van Nederlandse kunst en geschiedenis. Je ziet er onder andere werken van Rembrandt, Vermeer en Hals. Of bezoek het Eye Film Museum. Voor het beste uitzicht over de historische binnenstad en de haven ga je naar A’dam Lookout, boven op de Amsterdam Tower. Durfallen kunnen er zelfs schommelen!
Hoeveel Nederlanders zijn er nog nooit op de Wadden geweest? Wij kunnen het ons niet voorstellen. De Waddeneilanden zijn voor veel mensen juist favoriet. Door het boottochtje met de veerpont voel je je meteen in een andere wereld, en dat is het ook. Prachtige duinen, paarse, groene en gele kleuren in de natuur, schitterende watertjes en natuurlijk de brede zandstranden en die prachtige, unieke Waddenzee én Noordzee. Texel is goed bereikbaar, Vlieland is rustig en chic, Terschelling vol gezelligheid, Ameland een allemansvriend en stil Schiermonnikoog om je Wadden-collectie compleet te maken.
Lees ook: Wat is het mooiste Waddeneiland?
Eén van de mooiste stadscentrums van Nederland vind je in Utrecht. De prachtige Oudegracht bijvoorbeeld, met haar werfkelders. Hier raak je niet gauw uitgeslenterd. Veel van de werven van vroeger zijn nu de plek voor restaurants en winkeltjes. Ze liggen allemaal onder straatniveau en zijn met trappen te bereiken. Een topplek voor een drankje, of een ijsje op één van de trappen. Ook leuk: varen door de grachten voor een heel ander kijkje op Utrecht. Wat je hier zeker niet kan missen is de Dom! Leuk feitje: de Domtoren en de kerk zoals die nu bestaat zaten ooit aan elkaar. Een tourtje naar boven én naar ‘Dom Under’ zijn zeker de moeite waard.
Lees ook: De 12 mooiste bezienswaardigheden van Utrecht
Menig Chinees kent dit schattige dorpje in Noordoost-Overijssel. Giethoorn staat ook wel bekend als het Venetië van het noorden, dankzij de vele grachtjes. Dit ‘dorp without roads’ zette zichzelf op de kaart toen de inwoners van Giethoorn hun plaats massaal opgaven voor de Wereldeditie van Monopoly. En met succes! Voor Amsterdam is Giethoorn de eerste en goedkoopste ‘straat’ op het spelbord. Huur een traditionele punter en ga varen door de mooie grachten én de indrukwekkende natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Lees ook: De 12 mooiste bezienswaardigheden van Overijssel
Eén van de mooiste natuurgebieden van ons land is natuurlijk de Veluwe. Nationale Parken De Hoge Veluwe en Veluwezoom zijn beide prachtig! Paarse heide, oranje gras en zandduinen zijn slechts een greepje uit de indrukwekkende natuurverschijnselen die je hier aantreft, en elk seizoen weer anders. En laten we de dieren niet vergeten! Kunstliefhebbers kunnen terecht bij het Kröller-Müller-museum, middenin de natuur. En anders pak je gewoon één van de gratis witte fietsen en verken je in een mum van tijd delen van het park waar je nauwelijks mensen tegenkomt.
Wie de Veluwe op zijn gemak wil verkennen kan kiezen voor één van de vele mooie vakantieparken op de Veluwe. Zo wandel of fiets je zo vanuit je bungalowhuisje de natuur in!
Ons bekendste vissersplaatsje mag natuurlijk niet ontbreken. Volendam lag voorheen aan de Zuiderzee. Maar een lekker visje eten kan je er nog steeds. Evenals klederdracht bekijken én daar natuurlijk in op de foto gaan. Hoort erbij als je een dagje in Volendam bent! Eet nog een broodje bal bij de Spaander en spot één of meer Bekende Nederlanders en je trip is geslaagd. Met de bus vanuit Amsterdam ben je er overigens zó!
Met haar binnenstad van charmante geplaveide straatjes is Maastricht één van de meest geliefde plekken voor een dagje uit. Must-sees en do’s: een bezoek aan de imposante Sint Servaasbasiliek, vlaai eten op het gezellige Vrijthof en een Limburgs biertje op het Onze Lieve Vrouweplein. Check ook de boekwinkel in de kerk daar, want wauw! De stad ligt aan de Maas waar je een rondvaart op kunt maken of lekker langs de kade kunt slenteren naar de Sint Servaasbrug. In de wijk aan de overkant van de brug (Wyck) vind je trendy shops en moderne boetiek hotels.
Nog meer bloembollen? Jawel, want hoewel de bollenvelden al een attractie op zich zijn worden onze Nederlandse bloemen nergens zo mooi tentoongesteld dan op de – inmiddels wereldberoemde – Keukenhof. Toegegeven, soms is het even navigeren tussen alle fotograferende Aziaten, maar dan heb je ook wat. Vergeet zelf ook niet om een plaatje te schieten want de kleuren hier zijn adembenemend mooi. Wees wel op tijd, de Keukenhof is per jaar maar 7 tot 8 weken geopend, daarna moet je weer een jaartje wachten.
De Sint-Pieter in Rome, maar dan in het klein? Nou ja, klein, ook de Basiliek H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch is een kerk om U tegen te zeggen. Vanuit de verre omgeving zie je de witte koepel al liggen en eenmaal in het Brabantse dorp Oudenbosch wordt pas echt duidelijk hoe indrukwekkend deze basiliek – een replica van zijn grote Italiaanse broer (16 x groter) eigenlijk is. Je mag op eigen houtje binnen rond kijken of boek een rondleiding. Doen: De wenteltrap met 144 treden beklimmen naar de indrukwekkende rondgang ruim 50 meter boven de vloer.
Die mooie stad achter de duinen. Veel mensen duiken die duinen gelijk in, maar een dagje in Den Haag zelf is minstens even leuk. Loop eens door het Binnenhof en sla dan af naar de hofvijver voor een mooi uitzicht op het torentje. Even zwaaien naar de premier en dan iets lekkers scoren bij één van de vele restaurantjes in de buurt. Ook mooi: het Mauritshuis. Een zeventiende-eeuws monument wat nu de thuishaven is van een museum over de Nederlandse schilderkunst. Heb je je kinderen mee? Dan ben je vanuit het centrum van Den Haag in mum van tijd bij Madurodam!
Hunebedden zijn de oudste monumenten van ons land. Ze werden gebouwd van zwerfkeien uit de IJstijd. Een hunebed heeft geen naam, maar een nummer. Het allergrootste hunebed van Nederland is de D27 en die vind je in het Drentse Borger. Het hunebed is bijna 23 meter lang. Je zou het maar moeten versjouwen! Vlakbij de D27 in Borger ligt het Hunebedcentrum, waar je alles te weten komt over de hunebedden. De meeste van de hunebedden vind je trouwens langs de Hunebedhighway, een leuke route om te rijden als je in de buurt bent.
Lees ook: De 18 mooiste bezienswaardigheden van Drenthe
Een visje op de boulevard met uitzicht op de (vernieuwde) pier. Pas wel op voor de meeuwen, want die pikken het zo uit je handen. Wat is er in de zomer leuker dan lekker slenteren over de boulevard en neerstrijken op één van de vele terrassen na een heerlijke dag strand. Maar Scheveningen is in ieder jaargetijde leuk. Niet supergroot, maar met zo veel te doen! Bezoek een mooie voorstelling in het Circustheater bijvoorbeeld, Ook leuk: Sea Life! En een nachtje slapen in het Kurhaus, moet eigenlijk op je bucketlist!
Een eeuwenoud esdorp in Drenthe waar de tijd heeft stilgestaan. Museumdorp Orvelte geeft je dé kans om te ontdekken hoe men vroeger leefde. Monumentale boerderijen, straatjes met kinderkopjes, het hele dorp lijkt op een ansichtkaart. En achter iedere deur is iets anders te zien: woonkamers van vroeger, oude ambachten zoals klompen maken, een houtzagerij én er zijn diverse restaurantjes, ook allemaal in de sfeer van toen. Voor de kinderen is er een mini-zoo, oudhollands speelgoed en een bijzonder wandelpad: het Houten Pad van Theodoor over vlonders en bruggetjes. Mooi!
TIP: Wil je Orvelte en omgeving ontdekken? Dan is een verblijf op Landal Orveltermarke een aanrader. In dit kleinschalige park op een steenworp afstand van Orvelte verblijf je in prachtige boerderijhuisjes in een mooie omgeving.
Alsof je in Toscane loopt, dat gevoel krijg je in de Zuid-Limburgse heuvels. Het glooiende landschap, het net iets vriendelijker klimaat, de gastvrije inwoners. Het Heuvelland is een topregio voor lange wandelingen, pittige fietstochten, leuke uitjes en een gastronomie om U tegen te zeggen. Na je wandeling heerlijk neerstrijken op één van de terrassen met uitzicht over het Geuldal, of tot rust komen tijdens een picknick aan de Geul of de Gulp. Het is Nederland, maar het voelt hier echt alsof je veel verder weg bent.
Voor zo’n kleine stad heeft Zierikzee een heleboel monumenten, maar liefst 568! Het heeft dan ook een beschermd stadsgezicht. En met recht! Bezienswaardigheden die je zeker moet gaan zien: De Sint Lievensmonstertoren (oftewel: de Dikke Toren), de stadspoorten, het stadhuis en Huis de Haan, uit de 14e eeuw. Minder interesse in monumenten? De haven van Zierikzee is zeer charmant en ga je over de dijk net de stad uit, dan heb je een fenomenaal uitzicht op de Zeelandbrug. Zierikzee ligt op Schouwen-Duiveland, wat ook bekend staat om bekende badplaatsen als Renesse en Haamstede. Dus een combibezoek met het strand = perfect!
De Achterhoek is het meest oostelijke deel van Gelderland. Het klínk ver, maar vanuit Utrecht sta je met een uurtje al middenin deze prachtige regio. De Achterhoek herbergt een groot aantal kastelen en landgoederen. Veel daarvan zijn nog bewoont en zijn buitenverblijven van de oud-Gelderse Adel, in anderen huizen musea. Leuk: een fietsroute uitstippelen die van het ene kasteel/landgoed naar het andere loopt. Soms loopt er zelfs een route door de vaak prachtig aangelegde tuinen van de landgoederen. Een paar om zeker niet te missen: Kasteel Ruurlo (op de foto hierboven), Kasteel Huis Bergh en Landgoed Hackford.
Lees ook: De 12 mooiste bezienswaardigheden van Gelderland
Loop je tijdens een bezoek aan een stad graag een kerk binnen? Delft heeft twee mooie exemplaren: de Nieuwe kerk en de Oude kerk. En heel handig: met een toegangskaartje van de een mag je ook de ander bezoeken. Tip: Vanaf de Nieuwe kerk heb je een mooi uitzicht op Delft. Op Museum Prinsenhof bijvoorbeeld. Hier zie je waar Willem van Oranje vermoord werd. De kogelgaten zitten zelfs nog in de muur. Gek op keramiek: doe de Royal Delft Experience, om te zien hoe Delfts Blauw keramiek gemaakt wordt. Je kunt er ook terecht voor een high tea, op Delfts Blauw servies natuurlijk.
De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Uniek dus en dat zomaar in ons eigen land. Het is beschermd natuurgebied, maar wel heel toegankelijk voor het publiek. Er zijn diverse bezoekerscentra waar vanuit je het gebied kunt betreden. Wat je er dan kunt doen? Genieten van de natuur! Per kano, per bootje, per fiets (deze zijn er allemaal te huur) of te voet. Met of zonder gids of met de boswachter. Je spot er vogels en kunt zomaar een ree, vos of de meest beroemde inwoner van de Biesbosch: de bever, tegenkomen.
Natuurlijk zijn er meer steden met een kaasmarkt, maar dé kaasstad van Nederland is toch echt Gouda. De kaasmarkt hier bestaat al sinds 1395! Iedere donderdagochtend van april tot eind augustus kun je hier bekijken hoe de kazen op traditionele manier verhandeld worden. Dit alles gebeurt op het marktplein voor het prachtige gotische stadhuis. Maar Gouda is meer, met haar grachten en historische gebouwen. Het heeft een unieke sfeer. Shop je graag? Bezoek dan de eerste fairtrade straat van Nederland, en een stroopwafel mag natuurlijk niet ontbreken. Kersttip: bezoek Gouda bij Kaarslicht! Sfeervoller kun je het niet bedenken.
Een klein stadje, maar met een grote schoonheid. Thorn staat bekend om haar witte huizen. Vroeger betaalde men hier belasting op basis van de omvang van de ramen, maar de arme bevolking metselde deze dicht om minder belasting te hoeven betalen. Om die tekens van armoede te verbergen, werden de huizen wit geschilderd. Voor een stadswandeling parkeer je net buiten de stad en loop je te voet Thorn in. Kijk ook eens omlaag, want de straten zijn geplaveid met keien uit de Maas. In het centrum bewonder je de architectuur, bezoek je musea of geniet je van een streekgerecht op één van de terrasjes.
Lees ook: Limburgs mooiste: dit zijn dé 12 mooiste plekken van Limburg
Wuivende rietvelden, open water, bossen. Natuur ten top in Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van Groningen en Friesland. Het park ligt op slechts drie kwartier van zowel Leeuwarden als Groningen en is het best te bezoeken vanuit Lauwersoog. Vogels spotten, oog in oog met Schotse Hooglanders of met de boot het water op. Het Nationaal park is dag en nacht te bezoeken en vooral als het donker is, is dit heel bijzonder. Park Lauwersmeer is namelijk een Dark Sky Park. Dat is een gebied waar de duisternis ‘s nachts behouden blijft en je de sterrenhemel kan komen bekijken. Magisch!
Zin in een museumbezoek maar dan lekker in de buitenlucht? En dan ondertussen ook nog eens alles te weten komen over hoe mensen hier door de eeuwen heen hebben geleefd? Dat alles zie en beleef je in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Er zijn demonstraties van ambachtslieden en je ziet woningen uit diverse eeuwen. Een geschiedenislesje maar dan gegoten in een leuk uitje. Wist je dat het museum in 2005 zelfs is uitgeroepen tot Europees museum van het jaar? Er komen toeristen vanuit de hele wereld en het museum is - na de musea in Amsterdam - het meest bezochte museum van Nederland.
De Groote Peel, op de grens van Noord-Brabant en Limburg, doet zijn naam eer aan, want met 1400 hectare aan veen, vennen, heide en bos is het gebied zeer uitgestrekt. Hier raak je dus niet snel uitgewandeld. Bij het bezoekerscentrum vertellen de gastheren- en vrouwen je alles over dit gebied en er starten diverse wandelroutes (sommigen zijn ook te downloaden via de site). In het broedseizoen zijn sommige delen van het Nationaal Park gesloten. Ben je fervent vogelspotter of een echte natuurliefhebber dan is dit het walhalla.
Museums, monumentale panden, een groot plein omringd door restaurantjes met in de zomer volle terrassen in de schaduw van een statige kerk. Klinkt goed, toch? Daar denken veel mensen ook zo over want Haarlem is een drukbezochte stad. De historische binnenstad is hier de place to be, met charmante hofjes en smalle straatjes. Musea vind je hier ook in overvloed, zoals het Frans Hals Museum & de Hallen. De stad organiseert ook regelmatig grote evenementen zoals Jazz & More, het bloemencorso en Bevrijdingspop. Een stad die bruist!
Van het Sprookjesbos tot de legendarische Python, de nieuwe attractie de Baron en het Land van Laaf. In de Efteling is voor iedereen iets spannends te beleven. Het park opende in 1952 en bestond destijds uit alleen het Sprookjesbos. Tegenwoordig is het qua oppervlakte en bezoekersaantallen het grootste attractiepark van de Benelux met tientallen attracties. Het park is ingedeeld in verschillende ‘rijken’ elk met een ander thema, zoals Reizenrijk en Marerijk. Veel te ontdekken dus, maar als 1 dag niet genoeg is kun je ook een verblijf boeken, in 1 van de twee Efteling vakantieparken bijvoorbeeld!
Lees ook: Overnachten bij de Efteling: 9x vakantiepark tips
Wist je dat: Nederland maar liefst 37,000 kilometer aan fietspaden heeft? Wat ons betreft ligt het mooiste fietspad net buiten Nuenen bij Eindhoven. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad! Wanneer het gaat schemeren ontstaat er op het pad een ontwerp van licht en kleur gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde, die zich liet inspireren door de wereldberoemde Sterrennacht van Vincent van Gogh. Het pad wordt verlicht door duizenden fonkelende steentjes, wat een magisch effect geeft. Je vindt het fietspad in Eindhoven-Oost, tussen de Opwettense Watermolen in Nuenen en de Collse Watermolen in Eindhoven.
Kasteel het Oude Loo stamt uit de 15e eeuw en was destijds een jachtslot. Het is onderdeel van Kroondomein het Loo in Apeldoorn en ligt op korte afstand van Paleis het Loo. Het Oude Loo is helaas niet te bezichtigen, maar het Paleispark eromheen wel. Hier vind je een grote diversiteit aan planten en dieren. Het Paleispark straalt rust uit en nodigt uit tot lange wandelingen langs de vijvers en prachtige begroeiing. Misschien spot je een ree of een koninklijke zwaan ;) Het Paleispark is open in april en mei en perfect te combineren met een bezoek aan het ‘nieuwe’ Paleis het Loo.
Misschien ken je deze plek van de film De Nieuwe Wildernis uit 2013. Zo niet, ga die dan zien, maar nog beter: ontdek de Oostvaardersplassen zelf! Dit natuurgebied in Flevoland is ontstaan door het droogleggen van de Flevopolder en is nu de thuishaven van tientallen vogelsoorten, waaronder zeearenden en zwarte ooievaars en grazers zoals herten, paarden en runderen. Er is een bezoekerscentrum aan de Knardijk en bij het Fluitbos. Halverwege Almere en Lelystad ligt een aanlegplaats voor de pleziervaart met een uitkijkpunt dat je een prachtig zicht geeft over de Oostvaardersplassen.
Een typisch voorbeeld van klein maar fijn. Het historische Veere ligt op Walcheren in Zeeland. Hier vind je geschiedenis om iedere straathoek. De Schotse Huizen waar men vroeger handel dreef, de stadswallen, de Grote Kerk die je al vanaf een afstand ziet staan en last but not least: de Campveerse Toren met daaromheen de vestingmuren die een prachtig uitzicht geven op het Veerse meer. Veere is perfect voor een wandeling door de knusse straatjes en langs de haven. Liever achteroverleunen en genieten van de omgeving kan op een rondvaart op het Veerse meer (vertrek bij de Campveerse Toren).
Ook al giet het al jaren niet meer oan, de Friese elf steden zijn wel altijd het bezoeken waard! Ze vormen een mooie route per auto of fiets als je in Friesland (op vakantie) bent. Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Allen aanraders om te bezoeken, maar we tippen er een paar:
Sneek: met haar markante Waterpoort, Sneekermeer en het Fries Scheepvaart Museum. Charmant Sneek is een plaatje!
Bolsward: Het hart van de elf steden, met een statig stadhuis, de Broerekerk en de grachten waar het heerlijk doorheen varen is.
Harlingen: Poort naar de Wadden. Prachtig gelegen aan de Waddenzee met kleurrijke huizen, musea, de haven en historische bezienswaardigheden. Een stadswandeling hier is een must!
Lees ook: De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland
De waterkering tussen Noord-Holland en Friesland. Velen zijn er weleens overheen gereden, maar wist je dat het ook de moeite waard is om er even te stoppen in plaats van gelijk 32 kilometer (want zo lang is de dijk) door te jakkeren? Zo is er het Wadden Center, met een beleefexpositie over stormen van vroeger en oplossingen van nu en een restaurant met uitzicht over het IJsselmeer. Bekijk ook het Vlieter Monument, het Kazemattenmuseum en het Waddenpunt den Oever uitkijkpunt. De Afsluitdijk is ook de plek voor (wad)wandelen, kiten, surfen en nog veel meer. Maak van de Afsluitdijk eens je eindpunt in plaats van een deel van je route!
Wat hebben Breskens, Cadzand-Bad en Nieuwvliet-Bad met elkaar gemeen? Ze liggen allemaal in Zeeuws-Vlaanderen en hebben allemaal een schitterend, breed zandstrand! De stranden van Zeeuws-Vlaanderen zijn de ultieme plek voor strandliefhebbers. Prachtig gelegen, rustig, schoon en met pittoreske dorpjes achter de duinen. Ook heeft ieder strand minstens één fijn strandpaviljoen, om te chillen na je stranddag of een warme chocomel te nemen na een frisse strandwandeling. Ook leuk om te bezoeken: de zwart-wit gestreepte vuurtoren van Breskens. In de buurt vindt je diverse vakantieparken, dus laat die zomer maar komen!
Lees ook: De 12 mooiste stranden van Zeeland
Hierboven hadden we al de Afsluitdijk (onderdeel van de Zuiderzeewerken) die het huidige IJsselmeer afsluit, maar wat weet je eigenlijk over de vroegere Zuiderzee? Je komt er alles over te weten in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Bekijk bijvoorbeeld ‘Zee vol verhalen’, de interactieve vaste Zuiderzeetentoonstelling en maak kennis met de voormalige en huidige bewoners uit de regio. Ze vertellen je alles over hun leven toen en nu. Leuke evenementen zijn er ook, zoals ‘Avond in het buitenmuseum’ met meer dan duizend olielampen, demonstraties van oude ambachten en tochtjes met de trekschuit door de grachten. Een sfeervol kijkje in het verleden!
De Brabantse Sahara, oftewel de Loonse en Drunense duinen, liggen tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch en vormen het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Hier ga je letterlijk van de gebaande paden af, want je mag vrij rondlopen over de zandduinen. Ga je liever niet ‘zomaar’ op pad? Volg dan een natuurbelevingstocht, ga op pad met de boswachter of doe een speur- of stiltetocht (start vanaf het bezoekerscentrum in Oisterwijk). Misschien spot je wel een das, vleermuis of hagedis. Leuk feitje: in de zomer kan het temperatuurverschil tussen dag en nacht op de zandvlakte wel 40 graden zijn!
De Friese Meren (Fryske Marren) is een gebied voor watersport, recreatie en natuurliefhebbers. Een schitterend en uniek deel van dit stukje Friesland is Nationaal Park de Alde Feanen. Een droomplek voor vogelspotters, want er broeden hier meer dan 100 soorten! In het voorjaar trekken tienduizenden steltlopende vogels door dit Nationaal Park. Het gebied bestaat uit laagveenmoeras met meren, veenplassen, rietlanden en moerasbossen. Ook leven er diverse zoogdieren, zoals otters die je hier regelmatig kunt spotten. Een unieke overnachting in de natuur? Je kunt in het park overnachten op een boot. Da’s pas écht dichtbij de natuur!
De drukke stad ontvluchten, geen betere plek ervoor dan de Utrechts Heuvelrug! Dit natuurgebied tussen Utrecht en Amersfoort beslaat zo’n 230 vierkante kilometer en is daarmee het op een na grootste bosgebied van Nederland en het leefgebied van veel diersoorten. Fietsen of wandelen over de beboste heuvels hier is heerlijk en leidt je langs charmante dorpjes zoals Amerongen en Doorn met hun historische dorpscentra en diverse mogelijkheden voor een pitstop. De Utrechtse Heuvelrug huist ook diverse kastelen en landgoederen en er zijn diverse musea te vinden. Een gebied met veel verschillende bezienswaardigheden dus echt een aanrader!
Begonnen als een werkeiland tijdens de bouw van de Deltawerken, tegenwoordig is Neeltje Jans vooral voor de recreatie. De voormalige zandplaat ligt halverwege de Oosterscheldekering (9km lang) tussen Schouwen en Noord-Beveland. Er bevindt zich een informatiecentrum en het attractiepark Deltapark Neeltje Jans. Leuk voor jong en oud! Vanaf het eiland heb je een prachtig zicht op de Deltawerken. Indrukwekkend om de rijen pijlers te zien staan en te weten dat ze als het water hoog is het achterliggende land beschermen. Leuk weetje: de American Society of Civil Engineers heeft de Deltawerken verklaard tot één van de zeven moderne wereldwonderen.
Als je in Groningen bent dan kun je niet om deze toren heen. De Martinitoren is met zijn 96.8 meter het hoogste punt van Groningen. De toren werd voltooid in 1553 en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Groningse straatbeeld. Alleen ernaar kijken is eigenlijk niet genoeg. Als je hier bent moet je de toren eigenlijk ook even beklimmen. Hoewel, even? Er zijn maar liefst 300 treden, maar de beloning is groot: een weids uitzicht over de stad en de omgeving! De Martinitoren is iedere dag geopend.
Lees ook: Top 9 mooiste bezienswaardigheden Groningen
Het karakteristieke Urk ligt direct aan het IJsselmeer. Het dorp met zijn vissershaven is een plek met veel tradities en cultuur. Het heeft zijn eigen volkslied, een voor buitenstaanders bijna onverstaanbaar dialect en oude klederdracht. Vroeger was Urk een eiland en het is de enige gemeente in Nederland die in drie provincies heeft gelegen. Tegenwoordig hoort Urk bij Flevoland en is het geen eiland meer. Er is hier veel te bekijken zoals de vuurtoren, die je ook kunt beklimmen, het kerkje aan de zee en verschillende monumenten. Een leuk wist-je-dat-je: De film Dunkirk is deels opgenomen voor de kust van Urk.
Het Oorlogsmuseum in Overloon opende vlak na de tweede wereldoorlog in 1946 en werd geopend door een Britse Generaal. In eerste instantie werden hier de voertuigen en attributen tentoongesteld die gebruikt zijn in gevechten in en rond het dorp. Overloon werd namelijk – op 1 huis na – volledig platgebombardeerd. Het museum herbergt tegenwoordig een enorme collectie aan voertuigen, documenten, wapens en militaire gebruiksvoorwerken uit de tweede wereldoorlog. Zowel van de geallieerden als van de Wehrmacht, soms in nagebouwde scènes. Het museum is het grootste oorlogsmuseum van Nederland en iedere dag geopend.
Ooit een echte vesting met functie maar opgeheven in 1851. Toen na die tijd het dorp leegliep werd de opdracht gegeven om de vesting geheel te herbouwen naar hoe deze was in de 17e eeuw. Het resultaat is een prachtig stadje met wallen, grachten, bruggetjes en pleintjes. Iedere zondag worden er kanonnen afgeschoten, een spektakel. Net als de Slag om Bourtange die jaarlijks wordt nagespeeld. Veel van de oude gebouwen doen tegenwoordig dienst als musea en er zijn diverse molens te bezichtigen. Wil je je wat langer in vroeger tijden wanen? Overnachten kan hier ook!
Het mooie Limburgse Arcen is op zich al een bezienswaardigheid. Met de ligging aan de Maas, het plein met daaromheen de vele terrassen, en de thermaalbaden. Grootste trekpleister hier zijn echter de kasteeltuinen. Deze bestaan uit 15 unieke tuinen rondom de buitenplaats van een 17de eeuws kasteel. De tuinen hebben ieder een thema, zoals de Casa Verde, de Acertuin en de tropische zone met tropische planten. De duizenden bloemen maken het een prachtig kleurrijk geheel. Zoveel moois trekt natuurlijk ook dieren aan, zoals de zwarte zwaan en de ooievaar.
Ben je op zoek naar een oase van rust naast alle hectiek van de grote stad? Bezoek dan eens de randmeren. Op de randmeren kun je onder andere windsurfen, kitesurfen en suppen of heerlijk recreëren op één van de stranden. Het ene strand leent zich goed voor surfers en het andere is weer helemaal in trek bij families. Genoeg strand gezien? Bezoek dan de historische stadjes Elburg en Spakenburg (op de foto hierboven). De eerste is een historische stad vol monumenten, omringd door grachten en stadsmuren en Spakenburg, een oude vissersplaats, draait om de (drie) havens. Een mooie plek waarvandaan diverse vaartochten starten.
Eén van de mooiste stukjes natuur van ons land. De Sallandse Heuvelrug in Salland, Twente is 35 vierkante kilometer puur natuurschoon. Of je nu een mooie mountainbiketocht wilt maken, een wandelroute wilt lopen of rustig op je (e)bike een rondje wilt maken, de Heuvelrug is leuk voor jong en oud. Een verrassende manier om dit natuurgebied te ontdekken is per paardentram! Echt Oud-Sallands! Onderweg spot je dieren zoals dassen, vossen, hertjes en korhoenders (de laatste van Nederland naar het schijnt) Het is hier mooi in ieder jaargetijde maar in de herfst is de kleurenpracht bijna niet op foto vast te leggen. Rond het gebied liggen diverse musea, verblijfsaccommodaties en horecagelegenheden. Mooi man!
Tip: Verblijven in Salland? Dan tippen wij je niet één, maar twee vakantieparken: Landal Twenhaarsveld en Hof van Salland, beide erg fijne parken die een prima uitvalsbasis vormen voor de Sallandse natuur!
Als er één stad in Nederland is met een topsfeer dan is het wel Zwolle. Alleen al om haar uiterlijk is het een bezienswaardigheid op zich, met de oude binnenstad vol grachten, torens en stadsmuren. Cultuur is er volop, met onder andere Museum de Fundatie en Theater Odeon de Spiegel. Meer zin in shoppen? Dat kun je hier eindeloos in diverse winkelstraten. En na al dat shoppen is het heerlijk bijkomen in één van de 5 verschillende parken in de stad. Een dagje Zwolle kan altijd. En: in de buurt liggen verschillende toffe vakantieparken!
Vroeger werd dit gebied in Midden-Limburg gebruikt om grind uit te winnen. Daardoor ontstonden grindgaten die de tegenwoordige Maasplassen vormen, het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland! De mogelijkheden tot watersport zijn dan ook eindeloos. Een kleine greep: surfen, zwemmen, kajakken, duiken, waterskiën en flyboarden. Rustiger aan kan ook, want de plassen zijn omringd door recreatiestranden waarop het heerlijk toeven is. Vanuit de diverse jachthavens vaar je – met je eigen boot of een huurboot – zo de plassen op om de mooie Limburgse natuur te verkennen!
Zin in een wandeling door de duinen? Met maar liefst 60 kilometer aan wandelpaden kun je je hart ophalen in de Schoorlse Duinen. Dit duingebied in Noord-Holland is het hoogste duingebied van Nederland. Ben je minder goed ter been of wil je het gebied op een andere manier verkennen? Stap dan in de zonnetrein (een trein op zonne-energie) voor een rit door de duinen. Door de omgeving lopen ook diverse fietsroutes, verkrijgbaar bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. Lekker uitwaaien, de zeelucht opsnuiven en actief zijn. Gezond en leuk!
STEDENTRIP OF (MINI)VAKANTIE IN NEDERLAND - ONZE TIPS!
Even eropuit is altijd een goed idee!
Booking → Hotels bij Booking.com
Landal GreenParks → 50+ vakantieparken in Nederland
Voordeeluitjes → Hotelaanbiedingen met arrangement
Natuurhuisje → Mooie huisjes in de natuur
Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest
Beoordeling vakantieparken in Nederland 7,13344 ervaringen
Martinique — 1977. Vertaler en tekstschrijver. Levensgenieter uit Brabant. Vakantiepark-expert pur sang met als motto: hard werken, dan óók hard genieten. Bezocht in dat kader al menig vakantiepark samen met man en zoon.
NU: LAST MINUTE WEG 💥 BIJ LANDAL 👉 BEKIJK DEALS