Parkvakanties blog

Inspiratie voor je vakantie

De 15 mooiste plekken van de Veluwe

Artikel geschreven door: Redactie
Door Redactie op 10 mei 2019 — 11 minuten lezen
De 15 mooiste plekken van de Veluwe

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in Gelderland met vele mooie bezienswaardigheden en tal van mooie plekken. Denk aan bos, heidevelden en zandverstuivingen, maar wist je dat de Veluwe ook vele leuke activiteiten en attracties heeft?

Vakantie op de Veluwe

Eén van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland is de Veluwe. Een gebied met maar liefst twéé nationale parken en daarnaast volop mogelijkheden voor een dagje uit met het hele gezin. De Veluwe is door al deze mogelijkheden een ideale plek om je vakantie door te brengen!

Of je nu houdt van lekker actief bezig zijn of juist wilt genieten van rust en ruimte: op de Veluwe kan het! Onder de meest geliefde activiteiten vallen wandelen en fietsen. Dit kan beide uitermate goed op de Veluwe. Er is een prachtig netwerk van uitgepijlde wandel- en fietspaden waarvan je gebruik kunt maken. Ook zijn er gave avontuurlijke MTB-routes op de Veluwe. En je raakt niet snel uitgekeken, want de Veluwe is maar liefst 1000 km² groot! Houd je ogen en oren goed open, want met een beetje geluk spot je een ree, wild zwijn of edelhert! 

De mooiste bezienswaardigheden van de Veluwe

Benieuwd wat je allemaal kan doen op de Veluwe? De redactie van Parkvakanties maakte een overzicht van de 15 mooiste plekken op de Veluwe. Tot slot delen wij ook nog de leukste Veluwse vakantieparken. Enjoy!

1. Nationaal Park Veluwezoom

Veluwezoom, Veluwe

De Veluwe omvat een groot natuurgebied, waarvan twee delen zijn aangewezen als nationaal park. Nationaal Park Veluwezoom is gelegen ten noordoosten van Arnhem en beslaat een gebied van zo’n 5.200 hectare. Met zowel bossen, heide als zandverstuivingen kom je er tijdens een wandeling of fietstocht verschillende landschappen tegen. Daarnaast heb je onderweg volop kans om één van de bewoners van de Veluwe te spotten, want in het natuurgebied lopen onder andere edelherten, reeën en wilde zwijnen rond. Vanaf de speciale observatieposten kun je in de herfst de nodige wilde dieren zien lopen.

2. Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe

In het zuidwesten van de Veluwe ligt nóg een nationaal park, namelijk het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit woeste natuurgebied werd gevormd door een eeuwenlang samenspel van water, ijs en wind, en het huidige landschap bestaat uit heide, vennen, zandverstuivingen en bossen. Het leuke aan dit park is dat je een wandeling door de natuur kan combineren met je broodnodige dosis kunst en cultuur. Zo kun je het Kröller-Müller Museum bezoeken en het bijbehorende beeldenpark, maar ook de nodige rijksmonumenten en het natuurmuseum Museonder.

3. Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum, Veluwe

We noemden het hierboven al even, maar het culturele hoogtepunt van de Veluwe is het toonaangevende Kröller-Müller Museum. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie van diverse kunstenaars. Zo kun je hier onder andere werken van Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Theo van Doesburg bewonderen. Het bijbehorende beeldenpark is maar liefst 25 hectare groot, met installaties en kunstwerken van onder andere Auguste Rodin, Armando en Jean Dubuffet.

4. Paleis Het Loo

Paleis Het Loo, Veluwe

Paleis Het Loo is het vroegere jachtverblijf van de Oranjes en werd in de 17de eeuw gebouwd in opdracht van Stadhouder Willem III. Het paleis diende jarenlang als zomerresidentie, maar is inmiddels een museum. Een goede reden om een keer een kijkje te gaan nemen, want er worden regelmatig interessante tentoonstellingen gehouden die een linkje hebben met de koninklijke familie. Met mooi weer is het ook zeker een aanrader om een kijkje te nemen in de omliggende paleistuin, dat ook wel doet denken aan de tuinen van Versailles.

5. Apenheul

Apenheul, Veluwe

Eén van de leukste uitstapjes die je op de Veluwe kunt maken, is een bezoekje aan de Apenheul. Dit dierenpark heeft zich gespecialiseerd in primaten en je kunt er kennismaken met zo’n 300 apen. De meeste lopen gewoon los en zullen je niet met rust laten. Ze gaan op je schouder zitten of in de kinderwagen, maar dat is wat de Apenheul juist zo leuk maakt. Want wanneer kun je in Nederland nou zo dicht bij wilde dieren komen als hier?

6. Radio Kootwijk

Radio Kootwijk, Veluwe

Midden op de Veluwe ligt het voormalige zendpark Radio Kootwijk. Het zendstation diende voor de communicatie met Nederlands-Indië, al is het opvallende pand al jaren niet meer als zodanig in gebruik. Het gebouw staat echter nog fier overeind en vormt tegenwoordig het decor van verschillende voorstellingen en festivals. Vind je het leuk om meer te weten te komen over de geschiedenis van het gebouw? Er worden regelmatig rondleidingen in en rondom het complex gegeven.

7. Ginkelse Heide

Ginkelse Heide, Veluwe

Aan uitgestrekte heide geen gebrek op de Veluwe. Eén van de bekendste plekjes is de Ginkelse Heide, dat in 1944 het decor was van de Operatie Market Garden. Tijdens dit offensief werden geallieerden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog op de Ginkelse Heide gedropt, die een poging deden om Nederland te bevrijden van de Duitsers. De operatie mislukte, maar de spectaculaire dropping wordt elk jaar in september herdacht met tientallen indrukwekkende parachutesprongen.

8. De Posbank

Posbank, Veluwe

De naam Posbank is een beetje verwarrend, want officieel gaat het hier om een grote stenen bank die is gelegen in het National Park Veluwezoom. Wij hebben het echter om het omliggende natuurgebied. Officieel heet dit deel van de Veluwezoom namelijk Herikhuizerveld, maar de meeste mensen gebruiken net als wij de naam Posbank. Het maakt ook eigenlijk niet uit, want het draait natuurlijk vooral om het mooie landschap. Met name aan het eind van de zomer kleurt het heuvelachtige natuurgebied pimpelpaars vanwege alle bloeiende heide, en is het een populaire plek om lekker te wandelen of fietsen.

9. Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum, Veluwe

Nederland in het klein, zo zou je het Nederlands Openluchtmuseum het beste kunnen omschrijven. Het museum ligt aan de rand van Arnhem en is een verzameling typisch Hollandse bouwwerken. Van Zaanse huisjes tot Amsterdamse grachtenpandjes, je kunt het allemaal in één dag bewonderen tijdens een ritje met de oude tram. Het moge duidelijk zijn: een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum is als een rondreis door eigen land, en kan je in stijl afsluiten tijdens een diner in het sfeervolle pannenkoekenrestaurant.

10. Kootwijkerzand

Kootwijkerzand, Veluwe

Alsof je een wandeling door de Sahara maakt. Het Kootwijkerzand is een gigantische zandverstuiving en met een beetje fantasie waan je je even in een compleet ander werelddeel. Een geliefde plek voor zomerse picknicks, maar je kunt er ook heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden. Zorg dat je in ieder geval de bijna 15 meter hoge uitkijktoren beklimt, want vanaf de bovenste verdieping heb je een geweldig uitzicht over de omgeving van dit bijzondere natuurgebied.

11. Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth

Helemaal in het zuiden van de Veluwe ligt Kasteel Doorwerth, een oude waterburcht uit de dertiende eeuw en een plaatje om te zien. Je kunt het kasteel bezoeken en in de statige vertrekken een idee krijgen van het leven op het landgoed. Het kasteel biedt daarnaast onderdak aan Museum Veluwezoom, met wisselende exposities van lokale kunstenaars.

12. Schaapskooi Hoog Buurlo

Schaapskooi Hoog Buurlo, Veluwe

Een bezoek aan de Schaapskooi in Hoog Buurlo is voor veel kinderen een geliefd uitje. De geschiedenis van deze plek gaat vele honderden jaren terug in de tijd, want al in de 9de eeuw werden hier schapen gehoed. In de wintermaanden staan de schapen op stal, maar in de zomer mogen ze elke dag naar buiten. Het is een mooi gezicht om de dieren in colonne naar buiten te zien lopen. Tijdens de jaarlijkse lammetjesdag zijn hier tal van activiteiten te beleven, de rest van het jaar kun je mooi wandelen in de omgeving.

13. Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst, Veluwe

Aan de rand van het dorpje Putten ligt Landgoed Schovenhorst, dat met name beroemd is om haar mooie bomentuinen. Over het landgoed lopen verschillende wandelroutes en dat is een leuke afwisseling op de boswandelingen die je elders op de Veluwe kunt maken. De routes hebben elk een eigen thema en zijn goed aangegeven met paaltjes, maar het is misschien ook wel leuk om op pad te gaan met een gids. Rondleidingen duren ongeveer 1,5 uur en onderweg leer je een hoop over het landgoed en de verschillende bomen die hier groeien. Beklim ook zeker de 40 meter hoge Bostoren voor een fenomenaal uitzicht over de Veluwe en Amersfoort. De toren zelf is ook een belvenis op zich met een bos bovenop de toren en een spannend klimnet in de toren.

14. Burgers' Zoo

Burgers' Zoo

Eén van de mooiste dierenparken die Nederland rijk is, ligt midden op de Veluwe. Burgers' Zoo is een grote dierentuin waar je tal van exotische dieren kan bewonderen. Maar het blijft niet bij dieren, want je kunt in het park een complete wereldreis maken. Burgers' Zoo heeft namelijk twee unieke ecosystemen nagebootst. Zo kun je een wandeling maken door de droge woestijn en ook dieren kijken in het regenwoud. Als je wilt weten hoe het voelt om een wandeling door de jungle te maken, dan hoef je dus helemaal niet naar de andere kant van de wereld te vliegen. Een bezoek aan Burgers' Zoo is voor de jongste bezoekers (bijna) hetzelfde.

15. Kinderpretpark Julianatoren

Julianatoren, Veluwe

Een pretpark dat alle aandacht geeft aan de jongste kinderen? Daarvoor moet je in Kinderpretpark Julianatoren zijn. Dit knusse pretpark ligt net buiten Apeldoorn en biedt alle faciliteiten voor een dagje uit met het gezin. Er zijn draaimolens, glijbanen en achtbanen, maar dan net een tikkeltje rustiger dan de attracties die je in een normaal pretpark gewend bent. Mascotte Jul de Muis heet kinderen van alle leeftijden welkom en zorgt dat de hele familie een onvergetelijke dag uit beleeft.

Ben je al overtuigd van de schoonheid van de Veluwe? Zo niet, dan geven we je hier nóg 7 redenen om de Veluwe te bezoeken.

Vakantieparken op de Veluwe

Wil je overnachten op de Veluwe? Dan heb je - ook al is het een natuurgebied - veel keuze! Er zijn hotels, natuurhuisjes, en campings. Maar er zijn ook meer dan veertig(!) vakantieparken op of aan de Veluwe. De Veluwse bungalowparken zijn wat ons betreft ideaal, want dan heb je jouw eigen bungalow, chalet of zelfs villa met daarnaast het gemak van diverse parkfaciliteiten. Denk aan een zwembad, restaurant, parkwinkel, bowlingbaan, midgetgolf, etc. Vooral als je met kinderen op de Veluwe wilt verblijven is een vakantiepark top, want de meeste parken zijn zeer kindvriendelijk.

Landal Rabbit Hill, Veluwe

Er zijn meerdere vakantieparken met zwembad op de Veluwe. Op de foto: Landal Rabbit Hill

Oké, dan moet je nog een keuze zien te maken uit alle vakantieparken op de Veluwe. Dat is moeilijker dan je denkt! Alleen Landal GreenParks heeft al 8 parken op de Veluwe. Welke vakantiepark is dan het leukste? Gebruik daarom ons overzicht met de Veluwse parken en bekijk en vergelijk ze rustig. Bij ieder park kun ook de ervaringen van andere bezoekers (en die van ons zelf!) lezen. Ongetwijfeld kom je er dan uit! Mocht je toch nog vragen hebben, dan mag je ons altijd een berichtje sturen!

Hoewel de keuze voor een vakantiepark erg persoonlijk is, willen wij je er toch enkele aanraden op basis van de populairste thema's. Deze vakantieparken kunnen wij je dus sowieso aanraden!

Met kinderen

Landal Rabbit Hill — Landal heeft veel mooie parken op en aan de Veluwe en allemaal zijn ze kindvriendelijk, maar Landal Rabbit Hill is wat ons betreft wel dé topper! Er is zó veel leuks te doen voor de kinderen. Leuke speeltuinen, een overdekt zwembad én een openluchtzwembad, een vernieuwd indoor speelparadijs, Bollo Kids Club, dierenweide en nog veel meer. Papa en mama zullen de vernieuwde Brasserie, ruim opgestelde bungalows en mooie omgeving waarderen!

Luxe

Droompark De Zanding — Voor een luxe verblijf op de Veluwe is dit de 'place to be'. Droompark De Zanding in Otterlo is een 5-sterren resort met luxe villa's gelegen rondom een mooi recreatiemeer met eigen strand. Vanuit je comfortabele woning wandel of fiets je ze Nationaal Park De Hoge Veluwe in.

Landal Waterparc Veluwemeer

Villa op Landal Waterparc Veluwemeer

Actief

Landal Waterparc Veluwemeer — Voor wat meer actie tippen wij je Waterparc Veluwemeer. Dit park ligt, zoals de naam al doet vermoeden, áán het Veluwemeer en dat biedt enorm veel watersport mogelijkheden! Zeilen, surfen of kanoën, het kan allemaal. Of gewoon lekker ontspannen op het strand! Het park heeft mooie accommodaties, een zwembad, gave buitenspeel-mogelijkheden en een leuk animatieteam. Ook ligt Walibi Holland vlakbij!

Rust & ruimte

Landal De Veluwse Hoevegaerde — Dit park in Putten, eveneens van Landal, is perfect voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Hier word je namelijk wakker en hoor je niets anders dan de vogeltjes. De Veluwse Hoevegaerde is een gemoedelijk en kleinschalig vakantiepark met fijne gelijkvloerse hoevewoningen. Vanuit je bungalow maak je prachtige fiets- en wandeltochten door het bos en over heidevelden. Daarna kun je in Restaurant NEW Life aanschuiven voor een smakelijk diner of goed glas wijn. Ook fijn: in het zomerseizoen kun je een plons nemen in het openluchtzwembad. 

Deel dit artikel via:   Facebook TwitterAuteur: Redactie

Redactie

De Parkvakanties redactie onder leiding van Suzanne van Duijn. Boordevol vakantiepark inspiratie, ervaringen, tips, nieuws & méér. Wij ♥ van vakantieparken!Gerelateerde artikelen

Browse op categorie

Volg Parkvakanties

Win een gratis weekend
naar Landal Het Land van Bartje!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een
verblijf in een luxe woning voor 6 personen
Bekijk actievoorwaarden
Landal Het Land van Bartje Landal Het Land van Bartje