Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest
De provincie Utrecht heeft zoveel te bieden. Mooie, gezellige steden met veel historie, cultuur en prachtige natuur. De provincie Utrecht is het écht waard om eens goed te ontdekken. Om dat wat makkelijker te maken, hebben we in dit artikel een selectie gemaakt van de 12 mooiste bezienswaardigheden van Utrecht.
Het kloppend hart van Nederland wordt gevormd door Utrecht. Een relatief kleine provincie, maar tegelijkertijd vind je er tal van hoogtepunten en bezienswaardigheden. De gelijknamige provinciehoofdstad is uitgegroeid tot één van de leukste steden van heel Nederland, maar ook daaromheen valt genoeg te zien en te doen. Want of je nou van mooie oude steden, bijzondere musea of ongerepte natuurgebieden houdt, de provincie Utrecht heeft het allemaal.
OVERNACHTINGSTIPS IN UTRECHT
Lekker een weekendjeweg of korte vakantie in Utrecht is altijd een goed idee. Er zijn goede hotels, leuke B&B's of gezellige vakantiehuisjes.
Booking → Hotels bij Booking.com
Trivago → Hotels in Utrecht vanaf €51
Voordeeluitjes → Hotelaanbiedingen met arrangement
Parkvakanties → Vakantieparken in Utrecht
Het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als nationaal park en omvat een bosrijk gebied vol mooie wandel- en fietsroutes. Je kunt uren achter elkaar wandelen door verschillende landschappen en onderweg heb je zomaar kans om wilde dieren te spotten. Met een beetje geluk zie je een ree oversteken, maar ook vossen en dassen laten zich met enige regelmaat zien. En houd je wel van een beetje uitdaging? De Utrechtse Heuvelrug is één van de beste plekken om te mountainbiken, met kilometers aan mtb-routes. In Amerongen kun je bijvoorbeeld een rondje van 18 kilometer maken die de nodige hoogtemeters overbrugt.
De stad Utrecht is natuurlijk één van de bekendste bezienswaardigheden in de provincie Utrecht. Een bestemming die zich uitstekend leent voor een stedentrip of een dagje uit, want er valt ontzettend veel te zien en te doen. Utrecht heeft een schitterend middeleeuws centrum met sfeervolle straatjes vol gezellige restaurants en boetieks. De stad is volop in beweging en er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. Tot de hoogtepunten behoren uiteraard de Oudegracht en de Domtoren, maar breng ook een bezoekje aan het Centraal Museum en het Rietveld Schröderhuis.
Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland staat in de provincie Utrecht en was eeuwenlang het domein van een vooraanstaande familie. Menig beroemdheid heeft hier ooit de nacht doorgebracht en het kasteel kende vele interessante gasten. Onder andere couturier Coco Chanel en acteur Roger Moore bleven slapen in de weelderige kamers waar sindsdien nauwelijks iets aan is veranderd. Tijdens een bezoek kun je een kijkje nemen in de luxueuze vertrekken, maar maak ook zeker een ommetje door de omliggende kasteeltuin.
Wist je dat de hoogste piramide van Europa in de provincie Utrecht is te vinden? De Pyramide van Austerlitz ligt op een half uurtje rijden van Utrecht en dateert uit 1804. Het indrukwekkende bouwwerk is volledig gemaakt van aarde en graszoden, en was een eerbetoon aan de Franse keizer Napoleon. Anno nu vormt de piramide het decor voor een gezellig dagje uit. Niet alleen kun je naar de top van het bouwwerk klimmen, er is ook een grote speeltuin en een restaurant op het terrein. Daarnaast kun je schitterend wandelen in de omgeving, want de piramide ligt midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.
Paleis Soestdijk was jarenlang de residentie van prinses Juliana en prins Bernhard, maar het statige paleis is inmiddels niet meer in handen van de koninklijke familie. Het paleis en de omringende bijgebouwen zijn tegenwoordig het toneel van verschillende evenementen, zo kun je tentoonstellingen bezoeken en een rondleiding krijgen. Vooral dat laatste is een aanrader. De kamers en vertrekken zijn nauwelijks veranderd sinds de dood van de Juliana en Bernhard, en hangen vol met prachtige schilderijen en kroonluchters. Heb je een bezoek aan de provincie Utrecht gepland? Houd dan zeker de website van het paleis in de gaten voor een overzicht van alle evenementen en openstellingen.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is één van de belangrijkste verdedigingswerken uit de Nederlandse geschiedenis. Deze ingenieuze verdedigingslinie diende ter bescherming van de grote steden in het westen van het land en bestond uit diverse forten en verdedigingswerken. De forten staan bijna allemaal nog overeind en een groot aantal ligt binnen de provincie Utrecht. Je kunt ze afzonderlijk van elkaar bezoeken, maar ook een fietstocht maken langs de verschillende bouwwerken. Welke forten je niet moet overslaan? Fort Hoofddijk is tegenwoordig onderdeel van de botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht, bij Fort aan de Klop vind je een restaurant en stadscamping, en rondom de Lunetten op de Houtense Vlakte is een groot park aangelegd.
Een groot deel van de provincie Utrecht bestaat uit bos en één van de leukste plekken om de natuur in te duiken zijn de Kaapse Bossen. Je kunt er prachtige wandeltochten maken, bijvoorbeeld de Hoogtepunten Wandelroute. Tijdens deze wandeling van ruim 9 kilometer kom je langs bijzondere plekken in het bos, waaronder de Stenen Tafel en de Doornsche Kei. Het hoogtepunt is echter een beklimming van de uitkijktoren. Deze is 26 meter hoog en geeft je een fantastisch uitzicht over de directe omgeving. Als je goed kijkt kun je zelfs de Utrechtse Domtoren in de verte zien liggen.
De voormalige vliegbasis Soesterberg werd jarenlang gebruikt door de militaire luchtvaart, maar de basis werd in 2008 voorgoed gesloten. Tegenwoordig is het een van de mooiste natuurgebieden in de provincie Utrecht en je kunt er prachtig wandelen over de drie kilometer lange landingsbaan. Maar dat is nog niet alles. In het noordoostelijk deel van het park vind je sinds een paar jaar het Nationaal Militair Museum, waar je alles leert over de Nederlandse krijgsmacht. Je kunt er verschillende voertuigen, vliegtuigen en kanonnen bekijken, maar ook gevechtsmaterialen uit de Steentijd en de Middeleeuwen.
Utrecht heeft de Domtoren, maar in Amersfoort kun je de Koppelpoort bezoeken. Als je met de trein naar Amersfoort reist, dan is deze iconische stadspoort één van de eerste bezienswaardigheden die je vanuit je coupé kunt spotten. De Koppelpoort dateert uit 1400 en was onderdeel van de vroegere stadsmuur. Het bouwwerk ziet er van buiten heel mooi uit, maar het is ook zeker een aanrader om binnen te kijken. Onder leiding van een lokale gids krijg je een uniek inkijkje in dit typisch Amersfoortse icoon.
Het Utrechtse alternatief voor Volendam, zo wordt Spakenburg ook wel genoemd. De Museumhaven vormt het historische hart van het vissersdorpje en vroeger was dit één van de belangrijkste havens aan de Zuiderzee. Al in de 13de eeuw vertrokken hier elke week honderden vissersboten om haring, ansjovis en paling te vangen. Visserij was eeuwenlang de belangrijkste inkomstenbron, maar door de komst van de Afsluitdijk in 1931 verdween ook de visserij. Tegenwoordig doet de haven van Spakenburg dienst als museumhaven en kun je hier tal van historische vissersboten bewonderen.
Echte kaasliefhebbers moeten de kaasmarkt in Woerden in ieder geval één keer in hun leven hebben bezocht. In de zomermaanden ben je elke zaterdagochtend getuige van een stukje oer-Hollandse historie, want dan wordt net zoals vroeger échte boerenkaas verhandeld. Door middel van handjeklap verwisselen kilo’s aan kaas van eigenaar en leer je meer over deze smakelijke traditie. En het blijft niet alleen bij handel, er valt uiteraard ook het een en ander te proeven. De kaasmarkt in Woerden is misschien minder bekend dan die in Alkmaar of Gouda, maar het is er daarom ook veel minder druk en toeristisch. De kaarmarkt kun je elke zaterdagochtend van begin mei tot eind augustus bezoeken.
De provincie Utrecht is bedeeld met maar liefst twéé dierentuinen: Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Beide zijn een bezoekje waard, maar het Ouwehands Dierenpark heeft als enige dierentuin in Nederland een pandaverblijf. Hier sta je oog in oog met Wu Wen en Xing Ya, twee reuzenpanda’s die sinds een paar jaar in de Utrechtse dierentuin verblijven. Behalve dieren uit alle windstreken vind je in Ouwehands Dierenpark ook genoeg vermaak voor alle leeftijden. Van verschillende restaurants tot uitdagende speeltuinen en een kinderboerderij voor de jongste bezoekers.
Yep. Utrecht is leuk, dat bewijzen de bovenstaande 12 bezienswaardigheden wel. Vanzelfsprekend valt er nog veel meer moois te zien en beleven binnen de provinciegrenzen van Utrecht. Binnenkort zullen wij ook de leukste kinderuitjes in Utrecht met jullie delen. Onze conclusie is in ieder geval: ga op ontdekking in Utrecht en laat je verrassen! Niet alleen door de stad, maar ook juist daarbuiten.
Overnachten kan in Utrecht uiteraard op vele manieren. Van luxe hotels tot goedkope AirBnB's. En van camping tot vakantiepark. Natuurlijk willen wij van Parkvakanties je nog een tip geven om te overnachten in een vakantiepark. Utrecht heeft wat vakantie- en bungalowparken betreft niet heel veel aanbod, maar er is wel één park dat wij willen aanraden en dat is Landal Amerongse Berg: een heerlijk familiepark gelegen aan de Utrechtse Heuvelrug!
Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest
Beoordeling vakantieparken in Utrecht 7,416 ervaringen
De Parkvakanties redactie onder leiding van Suzanne van Duijn. Boordevol vakantiepark inspiratie, ervaringen, tips, nieuws & méér. Wij ♥ van vakantieparken!
NU: LAST MINUTE WEG 💥 BIJ LANDAL 👉 BEKIJK DEALS