Parkvakanties blog

Inspiratie voor je vakantie

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Drenthe

Artikel geschreven door: Redactie
Door Redactie op 11 december 2018 — 14 minuten lezen
De 18 mooiste bezienswaardigheden van Drenthe

Drenthe is een schitterende provincie om je vakantie door te brengen, want Drenthe is mooi, wijds en zit vol uitdaging. Drenthe heeft fantastische natuur en vele lieflijke dorpjes om te ontdekken. Maar wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Drenthe? Bekijk dit overzicht!

De mooiste Drentse plekken kiezen was overigens geen eenvoudige opgave. Er is zó veel te zien en doen in deze provincie, door sommigen zelfs de stoerste provincie van Nederland genoemd. Drenthe is natuurlijk ook de provincie van de mysterieuze hunebedden, maar Drenthe herbergt meer culturele en historische schatten. Hoe dan ook, uiteindelijk kwamen wij tot deze lijst met leuke bezienswaardigheden en to-do’s voor je. Oh, en als toetje delen wij natuurlijk onze favoriete Drentse vakantieparken met je!

Vakantie Drenthe

Drenthe is één van de meest geliefde plekken in Nederland om op vakantie te gaan. En dat is geheel terecht, want Drenthe heeft iets kneuterigs. Iets liefelijks. Je krijgt spontaan een warm gevoel bij Drenthe. De huisjes, het buitenleven en die vriendelijke inwoners. Heerlijk!

Wie actief van zijn vakantie wil genieten heeft aan Drenthe sowieso een goede bestemming. Je vindt er ongekend mooie natuur in de drie nationale parken en ook daarbuiten. Hier wachten oneindig veel kilometers fiets- en wandelpaden op je. Assen en Emmen zijn de grootste steden. Hier kun je prima shoppen, maar daarvoor kom je niet naar Drenthe. "De natuur in", is het devies.

De mooiste plekken van Drenthe

Ja, Drenthe lokt om veel verschillende redenen, maar de onderstaande zijn wat ons betreft de voornaamste. Wij presenteren je de 18 mooiste plekken van Drenthe. En we garanderen je: na het lezen van dit artikel heb jij je tas al gepakt!

1. Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld, Drenthe

In Nationaal Park Dwingelderveld vind je het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland. Een prachtig en indrukwekkend gebied, waar je écht kunt ervaren wat stilte is. Die herder met zijn schapen kun je hier wel eens tegenkomen, want er leven twee schaapskuddes in Dwingelderveld: de Ruiner Schaapskudde en de Dwingelder Schaapskudde. Beide met een eigen herder en een schaapskooi, die je zeker even moet bezoeken, want de herders vertellen graag over hun niet alledaagse baan.

TIP: maak een wandeling met de boswachter Dwingelderveld. Een ervaren gids van Natuurmonumenten laat je op zondagmiddag de planten en dieren van het gebied zien. Vooraf aanmelden is wel nodig en kun je doen via de website van Natuurmonumenten.

2. Fraaie esdorpen

Dwingeloo, Drenthe

Drenthe staat ook bekend om haar monumentale esdorpen. Esdorpen zijn pittoreske dorpjes met mooie kerkjes, karakteristieke boerderijen en daaromheen de akkers. En dan zijn er ook nog esdorpen met een brink, oftewel brinkdorpen. Een brink is een soort plein midden in de dorpskern. De brink, meestal van gras en omzoomd met oude bomen, werd vroeger gebruikt om vee te verzamelen. Tegenwoordig is het vaak een gezellige plek waar dorpelingen samenkomen of waar je kunt neerstrijken voor een lekkere kop koffie of een maaltijd. 

De brink van Dwingeloo is één van de mooiste van Drenthe, maar ook in Ruinen en Lhee vind je mooie dorpsbrinken. Voor het dorp met de meeste brinken moet je naar Zuidlaren (ja, van Berend Botje), want die telt er maar liefst zeven! 

3. Kamp Westerbork

Kamp Westerbork, Drenthe

Vanaf Kamp Westerbork werden tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden gedeporteerd. In het Herinneringscentrum voel je de geschiedenis. Door filmbeelden en tentoonstellingen worden de vele persoonlijke verhalen tot leven gebracht.

In het museum zijn de namen van de meer dan honderdduizend slachtoffers geprojecteerd, maar je kunt ze ook horen. Al hun namen klinken namelijk, over het terrein van Kamp Westerbork, vanuit een gerestaureerde wagon nabij 'de Rampe'. Dat is de plaats vanwaar de treinen richting het Oosten wegreden. De namen zijn iedere dag te horen, zodat ze niet vergeten worden.

Op Kamp Westerbork zie je ook de originele barakken waarin men sliep en staat het huis van de kampcommandant. Een bezoek aan Kamp Westerbork raakt je, maar is zeker de moeite waard.

4. Drentse Fietsroutes

Fietsen in Drenthe

Al fietsend door de natuur trekt er veel moois aan je voorbij. Drenthe biedt ruim 2.000 kilometer aan fietspaden en er liggen veel routes voor je klaar. Ook zijn er talloze leuke themaroutes. Wil je op je gemak 150.000 jaar terug in de tijd? Pak dan een route langs de hunebedden. Of volg de brinkroute en bezoek de mooie brinkdorpen. Drenthe is niet voor niets de meest geliefde fietsprovincie van Nederland!

Ben je sportief en heb je zin in wat meer actie? Stap dan op je mountainbike! Drenthe biedt geweldige mountainbike routes. Van singletracks door het bos tot gave paden over de heide. De MTB parcours in Drenthe zijn geschikt voor ieder niveau. Een echt gave route is bijvoorbeeld de MTB route Gieten-Gasselte over de Drentse Hondsrug. 

5. Drents Museum in Assen

Drents Museum, Assen

Het Drents Museum in Assen werd in 1854 opgericht. Het begon met een simpele kast van voorwerpen. Nu is het uitgegroeid tot een kast van een museum! Eéntje met internationale allure ook, dat jong en oud inspireert met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis.

In de nieuwe museumvleugel vind je de grote tentoonstellingen en in het historische museumgebouw tref je de vaste collectie en het Kindermuseum Boordevol Energie. Het museum past perfect in een dagje Assen!

6. UNESCO Geopark de Hondsrug

Hondsrug, Drenthe

Stap in een uniek stukje Europa, waar minstens 23 ijstijden zijn geweest en ontdek Geopark de Hondsrug! In de voorlaatste ijstijd is dit natuurgebied ontstaan, dat zijn naam dankt aan de rivierstromen onder het ijs die zorgden voor de heuvels (ruggen) in het landschap.

Ooit liepen hier mammoeten rond, nu kun jij je verwonderen over dit uitgestrekte gebied waar je ook veel hunebedden vindt. In het Geopark is veel te beleven, dat kun je met een gids doen of gewoon lekker zelf. Een leuke tip is een Oertoer, een tocht door het park die je zelf kunt samenstellen op basis van drie thema’s: ijstijd, prehistorie of veen. Bij de Oertoers vind je ook meteen tips voor een lekkere lunch of overnachting.

7. Hunebedcentrum in Borger

Hunebedcentrum, Drenthe

Ze zijn inmiddels al een paar keer genoemd en je vindt ze door de hele provincie: hunebedden. Het zijn de oudste monumenten van Nederland, gebouwd door het Trechterbekervolk, van de zwerfkeien die in de IJstijd vanuit Scandinavië naar Drenthe zijn meegevoerd. Hunebedden hebben nummers, en in Drenthe vind je D1 tot en met D54 binnen een straal van 30 kilometer.

De grootste hunebed vind je om de hoek bij het Hunebedcentrum in Borger. Dit is de hunebed D27 en hij is maar liefst 22,6 meter lang! Het Hunebedcentrum is een leuke kennismaking met de ontstaansgeschiedenis van de imposante keien.

8. Gevangenismuseum in Veenhuizen

Gevangenismuseum Veenhuizen

Genomineerd door Het land van ANWB als "Leukste uitje van 2019": het Gevangenismuseum. In het Gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen? Bekijk de maquettes, prenten en historische objecten, zoals een pijnbank en zelfs een radbraakkruis, die laten zien hoe bruut er vroeger gestraft werd. In het Gevangenismuseum vind je nog echte slaapkooien, een koepelgevangenis en een modern cellenblok.

Het Gevangenismuseum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 -17.00 uur. 

9. Nationaal park Drents-Friese Wold

Drents-Friese Wold, Drenthe

Op de grens met Friesland ligt Nationaal Park Drents- Friese Wold. Zandverstuivingen, vennetjes, heide en moeras: dit natuurgebied is meer dan bos. Het is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. En er is  van alles te beleven! Stap in je kano, op de mountainbike of wandel het belevingspad bij Hoogersmilde.

TIP: Een nachtje slapen in dit park is een aanrader. Op een onbewolkte maanloze nacht zijn hier wel 2.900 sterren te zien. Ter vergelijking: in een stad zie je er slechts vijftig. Letterlijk een schitterend gebied dus!

10. TT Assen

TT circuit Assen, Drenthe

Het TT Circuit Assen is bij vele auto- en motorliefhebbers een begrip, want ieder jaar staat Assen, op de laatste zondag in juni, volledig in het teken van de MotoGP. De Motul TT is het grootste eendaagse sportevenement van heel Nederland. Houd je van evenementen vol spektakel, passie en emotie én van topsport op het allerhoogste niveau, dan moet je dit minimaal één keer hebben meegemaakt. Ook als je niet per se een motorliefhebber bent. Zet jij dit jaar een vinkje op je bucketlist en ben je er bij in Assen?

11. Koloniën van weldadigheid

Koloniën van weldadigheid, Drenthe

Het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid is bijzonder. Twee eeuwen geleden werd deze utopische instelling opgericht om de minder bedeelden van de maatschappij te helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Ze kregen een woning en moesten werken op het land.

In de Proefkoloniën Frederiksoord en Wilhelminaoord vind je nog veel sporen van de Maatschappij van Weldadigheid. Die ontdek je het mooist te voet of op de fiets. Er zijn verschillende Pauperroutes die je langs alle bijzondere plekjes leiden. Breng vooral ook een bezoek aan het museum de Koloniehof als je hier bent, dan ontdek je nog meer over dit unieke verhaal.

12. Nóg meer Drentse natuur

Natuur in Drenthe

Drenthe is trots op haar drie Nationale Parken, maar wist je dat de provincie nóg rijker is aan natuur, die zeker niet voor de parken onderdoet? Op de Hondsrug, het Balloërveld en Fochteloërveen is veel ontdekken!

Het Doldersummerveld kleurt in de nazomer helemaal paars. En in het Mantingerveld en het Sleenerzand is het heerlijk wandelen en fietsen. Drenthe stroomt over van natuur!

Ben je op zoek naar leuke activiteiten in de natuurgebieden? Loop dan binnen bij één van de vele bezoekerscentra in Drenthe. Daar vertellen ze je graag over de mooiste fiets- en wandelroutes en de leukste excursies.

13. Monumentendorp Orvelte

Orvelte, Drenthe

Orvelte is het oerdorp van Drenthe. Anno nu is Orvelte een monumentendorp, levendig en gastvrij, waar mensen normaal wonen & werken in een authentieke omgeving die nog de sfeer van een 19e eeuws Drents esdorp uitademt. Achter elke deur is wel een leuke belevenis te vinden, waarin je je in vroeger tijden waant. Je kunt er lekker strun’n (snuffelen) langs de oude boerderijen, deur in, deur uit. Geniet van de gastvrijheid en de mooie omgeving van dit dorp.

TIP: blijf slapen op Landal Orveltermarke. Dit fijne vakantiepark ligt naast Orvelte en heeft zelf ook enorm leuke huisjes om in te verblijven.

14. Nationaal Park Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche Aa, Drenthe

Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa is een ongekend stukje natuur én cultuur in Drenthe. Want dit is een natuurgebied dat bestaat uit esdorpen, landbouwgrond én natuurschoon in één.

Een prachtige beek van 28 kilometer slingert door het Drentse landschap. Volg het, en je komt langs 21 dorpjes en gehuchten en het Balloërveld, een prachtig groot heideveld (367 hectare). Je komt langs veenmeertjes en zandverstuivingen en ook hier vind je de mystieke reuzen van Drenthe: de hunebedden.

Hier overnachten? Drentsche Aa herbergt diverse campings, groepsaccommodaties en Bed & Breakfasts, maar wat ons betreft is het luxe Resort Hof van Saksen hier dé aanrader.

15. Wildlands Adventure Zoo

Wildlands Adventure Zoo, Drenthe

In Wildlands Adventure Zoo maak je een wereldexpeditie in één dag! Dit is een dierenpark en attractiepark in één. Het park is opgedeeld in verschillende zones. Zo maak je kennis met de jungle (Jungola), de savanne (Serenga) en het poolgebied (Nortica).

Word een een echte ontdekkingsreiziger en ontdek de mooiste dieren. En intussen geniet je van de leukste attracties. Zo maak je een boottocht over een rivier, maak je een duizelingwekkende rit in de Tweestryd achtbaan of maak je een 4D-Testride in de Arctic 1. Gedurende de dag zijn er diverse belevenissen, shows en presentaties waar je aan kunt deelnemen.

Wildlands Adventure Zoo is heel leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen!

16. Speelbossen en belevingspaden

Roekpad, Drenthe

De Drentse natuur is sowieso al één grote speeltuin, waar je kunt klauteren over boomstronken of aan een touw over het water kunt slingeren. Maar Drenthe biedt ook nog eens maar liefst veertien(!) belevingspaden en speelbossen. Deze kindvriendelijke natuurplekken zijn stuk voor stuk leuk om met de kids te ontdekken.

Onze favorieten: het Roekpad en het Ipadweg belevingspad (ik moest hem ook even goed lezen maar wat een geniale naam). Absolute toppers!

17. Attractiepark Drouwenerzand

Attractiepark Drouwenerzand, Drenthe

Attractiepark Drouwenerzand is een all-inclusive attractiepark, waar je na betaling van entree de rest van de dag gebruik mag maken van alle attracties en het eten dat er wordt aangeboden. Een heerlijk dagje uit en de meer dan 25 attracties zijn voor kinderen een onvergetelijke belevenis. Het attractiepark is al meerdere malen bestempeld tot "Leukste uitje van Drenthe" en krijgt op Zoover een 8,2. 

De attracties in het pretpark zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. En voor de liefhebbers: WiFi is er gratis! Qua eten is er vers fruit, belegde broodjes, soep, friet en snacks, drinken en ijsjes. Kortom: een kindvriendelijk uitje in Drenthe met een goede prijs- kwaliteitverhouding.

Let wel op: het park is in de winter gesloten. In april gaat Drouwenerzand weer open.

18. Vakantieparken in Drenthe

En dan last, but not least: de vakantieparken in Drenthe. Natuurlijk kun je dat verwachten op Parkvakanties, maar de Drentse vakantie- en bungalowparken zijn zonder meer een vermelding waard in dit lijstje. Of je nu op zoek bent naar een natuurhuisje op de hei, een luxe resort of een overcompleet familiepark met tal van activiteiten: Drenthe heeft voor iedere vakantieganger wat wils!

Wij raden ook zeker aan om juist op een vakantiepark te overnachten, omdat deze op de meest mooie plekjes in Drenthe liggen. Midden in de bossen, bij de nationale parken of lekker aan het water. Dát geldt vaak niet voor hotels en bed and breakfasts en daarbij is een eigen bungalow huisje natuurlijk ook op en top genieten. Inclusief fijne voorzieningen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een plons in een lekker zwembad na een dagje uit in de provincie?

Nu is het wel zo dat het vakantieparken aanbod in Drenthe erg groot is. Voor een compleet overzicht bekijk je hier alle 35 vakantieparken in Drenthe. Ieder park heeft weer zijn eigen karakter, ligging en accommodatie typen. Bekijk en vergelijk ze daarom op je gemak op onze website. Lees de ervaringen en beoordelingen van andere bezoekers en bekijk ook de foto's. 

Landal Het Land van Bartje, Drenthe

Boerderij op Landal Het Land van Bartje

Hoewel het dus enorm lastig kiezen is, willen wij je toch 4 tips geven. Deze zijn afhankelijk van wat je zoekt. Ben je op zoek naar een kindvriendelijk vakantiepark, een luxe park of juist een rustig gelegen natuurpark? Op basis van onze eigen ervaringen en die van onze bezoekers tippen wij je daarom voor verschillende doelgroepen de onderstaande parken. 

Familiepark 

Landal Het Land van Bartje — Als er één kindvriendelijk vakantiepark in Drenthe is, dan is dat Landal Het Land van Bartje wel. Wat een superleuk park is dit! Natuurlijk is kindervriend Bollo van de partij en is er een lekker zwembad (overdekt en met een toffe familieglijbaan!), maar je kunt ook ponyrijden (er is een ponyranch op het park), in Bartje's Boerderij meedoen met leuke activiteiten of in één van de speeltuinen ravotten. Een topper voor gezinnen!

Luxe 

Hof van Saksen — Dit is zonder twijfel hét luxe resort van Drenthe. Hof van Saksen is een stijlvol Drents dorpje met faciliteiten waar je U tegen zegt. Overnachten doe je in schitterende Saksische boerderijen, eten in één van de culinair hoogstaande restaurants en actief zijn (of ontspannen) kan op talloze manieren. Het allermooiste is het fantastische subtropische zwembad met sensationele glijbanen.

Resort Hof van Saksen is sowieso erg kindvriendelijk, want er zijn Kinder Academies, er is een gaaf indoor speelparadijs en er zijn vele leuke kinderactiviteiten. Ook voor pubers, senioren en baby's zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. 

Voor een uitgebreid verslag met onze eigen ervaringen en meer dan 150 foto's(!) lees onze Hof van Saksen review

Hof van Saksen, Drenthe

Wildwaterbaan op Resort Hof van Saksen

Actief

Center Parcs De Huttenheugte — Hou jij van veel dingen doen? Dan is Center Parcs De Huttenheugte de place-to-be. De onbetwiste favoriet bij de meeste bezoekers is het te gekke Aqua Mundo subtropische zwembad, maar De Huttenheugte heeft nog veel meer te bieden. Adventure Golf, animatie met Orry & Vrienden, een kinderboerderij, mountainbiken, bowlen, abseilen, laser gamen, escape room, muurklimmen, elektrische bootjes varen, boogschieten... de lijst is werkelijk oneindig! Er is volop vermaak in en rondom de Market Dome, de Action Factory en het Adventure Island op het park. Oh en dan ligt Plopsa Indoor Coevorden ook nog eens direct naast het park. Vervelen is hier onmogelijk!

Parkvakanties bezocht ook dit bungalowpark. Lees onze review van Center Parcs De Huttenheugte.

Rust & ruimte

Landal Hunerwold State — Dit Landal park heeft werkelijk een top ligging, rechtstreeks aan Nationaal Park Het Drents-Friese Wold. Vanuit je eigen vrijstaande bungalow fiets of wandel je dus zo het bos in of ontdek je de Drentse heidevelden. Hunerwold State is bovendien een fijn kleinschalig park. Er zijn slechts 97 bungalows. Het park beschikt over een recreatieplas met strand en een overdekt zwembad. Een ideaal park voor mensen die willen genieten van rust, ruimte en natuur. 

Deel dit artikel via:   Facebook TwitterAuteur: Redactie

Redactie

De Parkvakanties redactie onder leiding van Suzanne van Duijn. Boordevol vakantiepark inspiratie, ervaringen, tips, nieuws & méér. Wij ♥ van vakantieparken!Gerelateerde artikelen

Browse op categorie

Volg Parkvakanties

Win een gratis weekend
naar Landal Het Land van Bartje!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een
verblijf in een luxe woning voor 6 personen
Bekijk actievoorwaarden
Landal Het Land van Bartje Landal Het Land van Bartje