Parkvakanties blog

Inspiratie voor je vakantie

Landal Het Vennenbos of De Lommerbergen: Welk park is leuker?

Artikel geschreven door: Martinique Koevoets
Door Martinique Koevoets op 24 september 2018 — 14 minuten lezen
Landal Het Vennenbos of De Lommerbergen: Welk park is leuker?

Naar een Landal vakantiepark mét subtropisch zwembad? Dan heb je de keuze tussen Landal Het Vennenbos en Landal De Lommerbergen. Beide zijn te gek. Maar welk park is leuker? Parkvakanties vergelijkt beide bungalowparken voor je!

Oké, na uren surfen, vergelijken en parkvideo’s bekijken ben je eruit. Je wilt graag naar een Landal vakantiepark in het zuiden van Nederland. Een Landal park mét subtropisch zwemparadijs. Een park waar meer te doen is dan een gemiddeld vakantiepark. Liefst eentje met een overdekte plaza, die autovrij is en ook nog middenin de natuur ligt.

Je hebt er één gevonden: Landal Het Vennenbos, maar... toen vond je er nog één: Landal De Lommerbergen. Beide parken zijn érg vergelijkbaar. Wat nu?

Welkom Landal Het Vennebos

Welkom bij Landal Het Vennenbos

Ingang van Landal De Lommerbergen

De ingang van Landal De Lommerbergen

We verklappen je alvast: beide parken zijn top! Toch zijn er nuances waardoor het ene park jou wellicht meer aanspreekt dan het andere. Je leest het hieronder!

Het Vennenbos versus De Lommerbergen

Om te beginnen: zowel Het Vennenbos als De Lommerbergen heeft enorm veel te bieden. Oké, de parken lijken ook erg op elkaar. Dit komt mede doordat de parken vroeger Center Parcs parken waren. Jep, dat wist je wellicht nog niet, maar je zult er zeker wat Center Parcs invloeden terugzien! Vooral de witte bungalows zijn herkenbaar. En dan heb je natuurlijk ook de Park Plaza's, oftewel de vroegere Market Dome's van Center Parcs. Toch heeft Landal hier zeker haar eigen Landal touch aan gegeven.

Al met al merken wij bij Parkvakanties dat veel mensen twijfelen tussen Het Vennenbos en De Lommerbergen. Het zijn dé twee bungalowparken van Landal mét een subtropisch zwembad, een groot aanbod activiteiten en vergelijkbare bungalow huisjes. Beide parken zijn qua omvang en algehele sfeer ook erg vergelijkbaar. Wij begrijpen de twijfel tussen deze twee Landal bungalowparken daarom heel goed!

Landal De Lommerbergen, Subtropisch Zwembad

Het subtropische zwembad van Landal De Lommerbergen

Landal Het Vennenbos, Bungalow

Bungalows in de natuur op Landal Het Vennenbos

Maar hoe maak je dan een keuze? Wat is het verschil tussen beide? Is dat er wel? Parkvakanties duikt in deze parken, bekijkt de verschillen en helpt je hopelijk een keuze te maken tussen Landal De Lommerbergen en Landal Het Vennenbos. Wordt het Brabant of Limburg? Worstenbrood of vlaai? Bergen of vennen? Laten we eens gaan kijken.

Onze eigen ervaringen

Wij hebben zowel Landal Het Vennenbos als Landal De Lommerbergen zelf bezocht en ze natuurlijk goed getest. In dit artikel kunnen wij je daarom ook goed helpen om de verschillen én overeenkomsten op een rijtje te zetten.

Om te beginnen delen we hier eerst de parkreviews van beide parken. Dit zijn uitgebreide verslagen met onze ervaringen en foto's. Heb je deze reviews al gelezen? Zo niet, hier vind je ze:

De locatie: Brabantse bossen of het Limburgse leven

Je las het al, beide Landal vakantieparken liggen in het zuiden des lands. Landal Het Vennenbos in Noord-Brabant en Landal De Lommerbergen in Limburg, hemelsbreed op iets meer dan 60 km van elkaar verwijderd.

Vanaf Utrecht bereik je Het Vennenbos in iets minder dan anderhalf uur. Naar De Lommerbergen rijd je ongeveer een 20 minuten langer. Goed te doen dus, en vanaf de snelweg is het niet ver naar de dorpjes Hapert (Het Vennenbos) en Reuver (De Lommerbergen).

Landal De Lommerbergen en Landal Het Vennenbos op de kaart

Het Vennenbos en De Lommerbergen op de kaart

Het Vennenbos ligt middenin de Brabantse Kempen, een prachtig wandel- en fietsgebied vol bossen en vennen. Houd je van wandelen dan kun je hier je hart ophalen. Stap je bungalow uit en snuif de boslucht op. Dat doet een mens goed!

Ook De Lommerbergen ligt op een prachtige locatie, op loopafstand van de Maas. Ook hier volop wandel- en fietsmogelijkheden, minder bos, wel meer Maas. Of fiets richting de Maasplassen, een waterrijk gebied wat vooral in de zomer volop bezocht wordt door watersportliefhebbers.

De ligging: heuvels of niet

Beide parken zijn prachtig aangelegd en de bungalows zijn omringd door groen. De parken hebben allebei zo’n 500 bungalows en zijn dus ongeveer even groot. Er is een overdekt Park Plaza (handig als de weergoden roet in het eten dreigen te gooien), maar er is ook een duidelijk verschil tussen de twee.

Kinderhuisje Landal Het Vennenbos

Een vrolijk huisje in het bosrijke Landal Het Vennenbos

Maas, Landal De Lommerbergen

Landal De Lommerbergen ligt vlakbij de Maas

Het Vennenbos is vlak. Het park ligt middenin het bos, met veel vennen en watertjes, maar er is geen hoogteverschil.

Bij De Lommerbergen is dat wel anders. De naam zegt het al, en hoewel het geen bérgen zijn is het hier heuvel op, heuvel af, met veel redelijk steile hellingen en trapjes. Ben je slecht ter been, rolstoelafhankelijk of moet je gewoon een zware wandelwagen naar boven duwen dan is het zéker iets om rekening mee te houden. Het geeft de bungalows overigens wel een práchtige ligging en maakt dat het park des te mooier oogt.

De bungalows

Dan de bungalows zelf. Wil je een super-de-luxe villa met regendouche, sauna, luxe bedden en alle comfort dat je maar kunt bedenken? Schrap deze parken dan van je lijstje. Wil je echter een prima bungalow, die schoon is en waarvan de basis gewoon goed is? Dan zijn de bungalows van zowel Landal Het Vennenbos als Landal De Lommerbergen prima.

Het Vennenbos en De Lommerbergen waren vroeger Center Parcs parken en dat is te zien aan de bekende geschakelde huisjes. Hier geen vrijstaande bungalows, maar rijtjes met standaard bungalows voor 2, 4, 5, 6 of 8 personen. Het Vennenbos heeft daarnaast nog een bungalow voor 10 personen.

Bungalow op Landal De Lommerbergen

Bungalow op De Lommerbergen

Vernieuwde bungalow, Landal Het Vennenbos

Een bungalow met vernieuwd interieur op Het Vennenbos 

De inrichting van de bungalows op beide vakantieparken is vrij basic, máár ze worden wel langzaamaan vernieuwd. Landal Het Vennenbos is als eerste aan de beurt. Hier zijn al een mooi aantal van de huisjes voorzien van een nieuw fris en modern interieur. Bekijk maar eens dit filmpje van gerestylde bungalow op Het Vennenbos.

Dit is wel een pluspunt bij Het Vennenbos momenteel, maar ook bij De Lommerbergen gaat Landal de huisjes vernieuwen. 

Enkele bungalows op Het Vennenbos hebben overigens een tweede verdieping. Dit zijn de 6-persoonsbungalows (6B1 en 6B2). Hier bevinden zich twee slaapkamers. Leuk voor de kids, hun eigen verdieping! Spannennnnd!

De activiteiten: zoveel te doen!

Eén ding is zeker: op beide parken is er zoveel te doen dat je je geen moment hoeft te vervelen. Van jong tot oud, iedereen vindt op beide parken genoeg vermaak om de midweek of het weekend door te komen. Beide parken hebben een uitgebreid aanbod qua entertainment, Bollo Kids Club en het gehele jaar door een Fun & Entertainment programma verzorgd door een super enthousiast animatieteam.

Activiteiten die je op zowel De Lommerbergen als Het Vennenbos kunt doen zijn: bowlen, midgetgolfen, een potje jeu-de-boules spelen, gamen in de amusementshal, fietsen en meer huren bij Bikes & More, vissen, relaxen op het recreatiestrand, boogschieten (onder begeleiding), spelen in diverse speeltuinen en sporten op sportvelden.

Activiteiten op Landal Het Vennenbos

Volop entertainment en activiteiten op Landal Het Vennenbos

Avontureneiland, Landal De Lommerbergen

Het Avontureneiland op De Lommerbergen: geweldig voor kinderen!

Bollo en het enterteinmentteam van Landal Het Vennenbos

Bollo vind je natuurlijk op beide parken terug!

Een behoorlijk vergelijkbaar aanbod activiteiten dus. Wel heeft Het Vennenbos nét iets meer activiteiten wat betreft sport en spel. Zo is er bijvoorbeeld nog een Escaperoom en een tokkelbaan. Hier zie je dan ook veel vriendengroepen die er een sportief verblijf van maken. De Lommerbergen is, o.a met het avontureneiland, weer iets meer gericht op kinderen en daardoor zijn hier voor de kids net iets meer keuzemogelijkheden.

Al met al ontlopen de parken elkaar op dit gebied dus maar nauwelijks. Maar dan hebben we het natuurlijk nog niet over het subtropisch zwembad gehad! Hier gaan we straks dieper op in. Eerst de wellness-mogelijkheden...

Beauty & wellness

Laat jij je op vakantie graag verwennen in de vorm van een beauty- of wellnessbehandeling? Dan is De Lommerbergen je park. Hier vind je een uitgebreid wellnessaanbod, van massage tot scrub en van gezichtsbehandeling tot relaxarrangement. Dat is genieten!

Ook als je op Het Vennenbos verblijft kun je overigens genieten van een heerlijke wellnesservaring, alleen moet je hiervoor wel het park af. De beautysalon bevindt zich namelijk 3.5 km verderop in het dorp. Wel kun je bij je boeking aangeven dat je graag vanaf het park gehaald en gebracht wilt worden!

De subtropische zwembaden

Genoeg over ontspanning, want het feit dat veel mensen maar moeilijk kunnen kiezen tussen Het Vennenbos en De Lommerbergen heeft alles te maken met de subtropische zwembaden! Deze zijn beide superleuk en een stuk uitgebreider dan het gemiddelde Landal bad. Tja: hoe kies je dan?

Glijbaan, Landal Het Vennenbos

De glijbaan en het golfslagbad van Het Vennenbos

Het subtropische zwembad van De Lommerbergen

De tropische look van het De Lommerbergen zwembad

Allereerst het zwembad van Landal De Lommerbergen: dit zwembad brandde ooit af en is daarna succesvol terug opgebouwd. En dat is prachtig gedaan! Het is er mooi licht en de inrichting met exotische planten en rotsen maakt het zwemparadijs compleet.

Het zwembad bestaat uit één grote open "Dome"-achtige ruimte waarin alles zich bevindt. Het zwembad biedt volop zwempret met onder andere: een KinderDoeBad, Jungle bad, Glijbaan, Peuterbad, Whirlpools, Golfslagbad en een Zwemmersbar. 

Wil je even rust van de drukte en het lawaai om je heen? Dan is er de Exotic Garden, waar je kunt genieten van een kruidenbad, stoomcabine of de snelbruiner. De Lommerbergen heeft helaas geen buitenbad, wél is er, voor wie tóch in de openlucht wil zwemmen, buiten een recreatiestrand aan het meertje. 

Het zwembad van Landal Het Vennenbos heeft geen Exotic Garden, maar is wel wat gezelliger ingericht dan dat van De Lommerbergen. Het voelt hier minder massaal, met knusse hoekjes en mooie beplanting rond verschillende zwembaden. Net als bij Landal De Lommerbergen tref je ook hier een Jungle bad, Whirlpools, KinderDoeBad, Kruidenbaden, golfslagbad en een recreatiestrandje buiten.

Wildwaterbaan en buitenbad, Landal Het Vennenbos

De wildwaterbaan en het buitenbad op Landal Het Vennenbos

Peuterbad, Landal De Lommerbergen

Leuke speelelementen in het peuterbad van De Lommerbergen

Maar het zwembad van Landal Het Vennenbos biedt meer! Wat dacht je van de Black Hole glijbaan, sprúdelbaden en onze favoriet: de wildwaterbaan! De "Lazy River" wildwaterbaan voert langs buiten en is prachtig aangelegd. Vooral ’s avonds als het donker is vormt het een mooi stukje Vennenbos. Een ander pluspunt van dit park is dat hier wél een buitenzwembad is. Toch net even iets lekkerder op een warme zomerdag. Handdoekje mee en plonzen maar!

Qua zwembaden zijn dus beide parken aan te raden, maar is het zwembad van Het Vennenbos iets uitgebreider en sfeervoller. Als je kinderen iets ouder zijn (lees: tieners / pubers) dan is het zwembad van Het Vennenbos dus leuker. Voor kleine kinderen is De Lommerbergen net zo leuk.

Eten & drinken

En eten we dan een Brabants worstenbroodje of een Limburgse vlaai? Nee, alle gekheid op een stokje. Beide gebieden staan bekend om hun Bourgondische geneugten dus qua streekproducten zit je sowieso wel goed. Zowel bij Landal Het Vennenbos als bij Landal De Lommerbergen zijn er meerdere restaurants om uit te kiezen. Heeft een gemiddeld Landal bungalowpark één, of hooguit twee restaurants, bij deze twee parken kun je kiezen uit zo'n vijf restaurants!

Een buffetrestaurant, een snackbar, een Italiaans pizza & pasta-restaurant en een beachbar: je vindt ze bij beide parken! Nu zie ik je denken, dit maakt het kiezen er niet makkelijker op. Dat klopt! Qua eten en drinken doen de parken dan ook amper voor elkaar onder. Ook qua arrangementen niet. Hoewel je met zoveel keuze echt niet in je bungalow hoeft te eten.

Park Plaza, Landal De Lommerbergen

Genieten in de Park Plaza van De Lommerbergen

Buffet restaurant, Landal Het Vennenbos

Het kindvriendelijke buffet restaurant op Het Vennenbos

Eten op Landal De Lommerbergen

Lekker eten en drinken op De Lommerbergen

Parkwinkel, Landal Het Vennenbos

De Park Shop supermarkt van Landal Het Vennenbos 

Het enige verschil wat wij zagen is dat De Lommerbergen naast alle voorgenoemde restaurants óók nog een nieuw Steaks en Burgers restaurant heeft. Zet jij je tanden dus graag in een malse burger of biefstuk? Dan is Limburg the place to go. Een ander pluspunt, voorál met mooi (na)zomerweer: De Lommerbergen heeft een mooi ruim, verhoogd terras wat uitkijkt op het recreatiemeertje. Een fijne plek om te vertoeven!

Op beide vakantieparken kunnen mensen met een speciale dieetwensen overigens gerust aanschuiven. Glutenvrij, suikervrij, zoutloos of vegetarisch: het kan allemaal geregeld worden. Voor de menukaarten en het reserveren van een tafel kijk je even op de website van Landal zelf.

De omgeving

De omgeving van Landal De Lommerbergen leent zich wat ons betreft nét iets meer voor de doorgewinterde Bourgondiër, met een plein vol terrasjes in ieder dorp en bierbrouwerijen alom.

De omgeving van Landal Het Vennenbos bestaat meer uit natuur. Geniet jij vooral van lange wandelingen waarna je een heerlijke kop warme chocolademelk drinkt bij Timber’s Café? Dan zijn de Brabantse Kempen jouw plek. Vooral tijdens de herfst als de gekleurde blaadjes van de bomen dwarrelen. Wauw. En hoe mooi zal het hier wel niet zijn in de sneeuw? We dwarrelen af...

Wil je met de kids even van het vakantiepark-terrein af om iets leukst te doen? Beide parken bieden in de directe omgeving leuke dingen om te doen met kinderen. De Efteling en Safaripark Beekse Bergen liggen op korte rijafstand van Landal Het Vennenbos.

De Efteling, Landal Het Vennenbos

Attractiepark De Efteling is een leuk uitstapje vanuit Het Vennenbos

Designer Outlet Roermond, Landel De Lommerbergen

Shopwalhalla "Designer Outlet Roermond" ligt op nog geen 14 kilometer van Landal De Lommerbergen

Heb je het daarentegen wel gehad met Holle Bolle Gijs en ben je al te vaak bij de Beekse Bergen geweest dan is De Lommerbergen wellicht een geschiktere keuze. Wat dacht je van Toverland, Valkenburg of een dagje naar Düsseldorf (minder dan een uurtje rijden), Movie Park Germany of Phantasialand? Je steekt hier zó de grens over voor een dagje bij onze oosterburen!

Heb jij zin om te winkelen of ben je een echt stadsmens? Word je na een aantal dagen in de natuur gíllend gek en moet je echt even shoppen en de geur van de stad opsnuiven? Geen paniek. Eindhoven ligt op slechts 30 min afstand van Het Vennenbos en hier vind je álles.

Ben jij meer van het kledingshoppen en is het echt hoog tijd om je garderobe uit te breiden? Dan rijd je vanaf Landal De Lommerbergen in slechts een kwartiertje naar de Designer Outlet in Roermond. Lekker dichtbij!

Welk park kiezen?

Je leest het al, kiezen tussen Landal De Lommerbergen en Landal Het Vennenbos is écht niet makkelijk. De verschillen zitten in de kleine dingen.

Over het algemeen kun je zeggen dat Het Vennenbos meer voor de sportieve gast is die graag met een groep op pad gaat en De Lommerbergen meer geschikt is voor de wat jongere gezinnen óf mensen die rustig willen genieten van het Limburgse leven. Beide parken zijn ook nog eens allebei even betaalbaar en door hun overdekte Park Plaza's in ieder jaargetijde goed te bezoeken.

Landal vakantieparken activiteiten

Op beide parken is enorm veel te doen!

Landal De Lommerbergen

De Park Plaza met verhoogd terras op Landal De Lommerbergen

Zwemparadijs, Landal Het Vennenbos

De subtropische zwemparadijzen zijn dé trekpleisters van de beide vakantieparken (op de foto: Landal Het Vennenbos)

Landal receptie

Welk park kies jij?

We sommen de belangrijkste punten nog even voor je op.

Landal Het Vennenbos:

  • Mooi in het bos gelegen en vlak
  • Vernieuwde bungalows
  • Middenin de Brabantse Kempen
  • Subtropisch zwembad met wildwaterbaan en buitenbad
  • Bungalows met verdieping

Landal De Lommerbergen:

  • Heuvelachtig terrein
  • Beauty & Wellness op het park
  • Vlakbij Duitsland
  • Buitenterras with a view
  • Nóg meer keuze in restaurants

De beoordelingscore op Parkvakanties is ook zo goed als gelijk. De Lommerbergen scoort met een 8,4 slechts eentiende hoger dan Het Vennenbos (8,3). Op Zoover is het verschil iets groter. Daar wordt Het Vennenbos met een 8,4 beoordeeld en De Lommerbergen met een 7,8.

Veel succes met kiezen! En of je nu voor Landal De Lommerbergen óf Landal Het Vennenbos kiest: wij weten zeker dat je een te gekke tijd tegemoet gaat! Enjoy!

TIP: Verblijf je liever wat noorderlijker in Nederland, maar wil je toch naar een Landal-park met subtropisch zwemparadijs? Dan is resort Hof van Saksen dé place to be. Dit luxe vakantiepark in Drenthe is ook onderdeel van Landal én heeft een prachtig design zwembad met te gekke glijbanen!

Deel dit artikel via:   Facebook TwitterAuteur: Martinique Koevoets

Martinique Koevoets

Martinique — 1977. Vertaler en tekstschrijver. Levensgenieter uit Brabant. Vakantiepark-expert pur sang met als motto: hard werken, dan óók hard genieten. Bezocht in dat kader al menig vakantiepark samen met man en zoon.Gerelateerde artikelen

Browse op categorie

Volg Parkvakanties

Win een gratis weekend
naar Landal Het Land van Bartje!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een
verblijf in een luxe woning voor 6 personen
Bekijk actievoorwaarden
Landal Het Land van Bartje Landal Het Land van Bartje