Parkvakanties blog

Inspiratie voor je vakantie

Center Parcs De Eemhof of Het Heijderbos: Welk park is leuker?

Artikel geschreven door: Laurens Taekema
Door Laurens Taekema op 07 februari 2018 — 12 minuten lezen
Center Parcs De Eemhof of Het Heijderbos: Welk park is leuker?

Heb jij een weekend of midweek Center Parcs gepland, maar twijfel je nog tussen Center Parcs De Eemhof en Center Parcs Het Heijderbos? Lees dan dit artikel! Parkvakanties vergelijkt beide bungalowparken voor je.

Een Center Parcs vakantiepark uitzoeken is natuurlijk erg leuk, maar kan ook best lastig zijn. Waar hebben ze de fijnste bungalows? Welk park heeft het mooiste zwembad? Of: waar vind je de beste restaurants? Het blijft vaak ook een kwestie van smaak, maar tóch kun je op voorhand al veel dingen vergelijken en op basis daarvan het bungalowpark uitzoeken waar jij en je gezin of vriendengroep waarschijnlijk de leukste tijd zullen hebben.

Bord van Center Parcs Het Heijderbos

Center Parcs Het Heijderbos heeft een mooi waterrad

Bord Center Parcs De Eemhof

Het welkomst-bord van Center Parcs De Eemhof

In dit artikel vergelijken wij de Center Parcs parken De Eemhof en Het Heijderbos, omdat we regelmatig horen dat mensen twijfelen tussen deze twee bungalowparken.

Onze eigen ervaringen

Parkvakanties bezocht afgelopen jaar zowel De Eemhof als Het Heijderbos. Wat we op voorhand al kunnen zeggen: beide parken zijn érg leuk en wij hebben het er prima naar onze zin gehad!

We geven je hieronder een kort overzicht van de overeenkomsten, verschillen en unieke features van beide parken. Wil je een écht uitgebreid verslag met onze persoonlijke ervaringen lezen? Bekijk dan de afzonderlijke parkreviews met daarin veel foto's! Je kunt ze hier vinden:

De Eemhof versus Het Heijderbos

Dan nu de vergelijking tussen De Eemhof en Het Heijderbos. We beginnen met enkele overeenkomsten.

Beide parken bevinden zich in Nederland en zowel De Eemhof als Het Heijderbos is een 5-sterren vakantiepark. Óf in Center Parcs termen: een 5-birdies park. Het zijn samen met Center Parcs De Kempervennen ook gelijk de enige 5-birdies parken van Center Parcs in Nederland. 5-Birdies houdt in dat de parken tot het topsegment van Center Parcs behoren. Oftewel: alles erop en eraan.

In de basis zijn de parken dan ook erg vergelijkbaar met: Uitgebreide faciliteiten, een gaaf Aqua Mundo zwembad, veel activiteiten voor jong en oud én een keuze uit verschillende restaurants.

Bungalows aan het water bij Center Parcs De Eemhof

Bungalows aan het water bij De Eemhof

Cottage van Het Heijderbos

De welbekende cottages bij Het Heijderbos

Beide bungalowparken stammen uit de jaren ‘80. De Eemhof is geopend in 1980 en Het Heijderbos in 1986. Hierdoor zijn de huisjes (of “cottages”) vrijwel hetzelfde. De kenmerkende geschakelde witte bungalows van Center Parcs tref je in beide parken aan. Daarnaast kun je zowel in Het Heijderbos als De Eemhof overnachten in een bijzondere accommodatie. Daarover later meer.

Qua omvang zijn de parken ook vergelijkbaar. Namelijk: groot. We hebben het dan over honderden accommodaties verdeeld over meerdere zones in het park. Ben je dus op zoek naar een kleinschalig vakantiepark dan ben je bij beide parken aan het verkeerde adres.

Goed, veel overeenkomsten dus. Maar gelukkig zijn er ook best veel verschillen. We zetten ze voor je op een rij.

Locatie

Het meest voor de hand liggende verschil is de locatie van de parken. Center Parcs De Eemhof bevindt zich in Flevoland aan het Eemmeer. Dichtbij Almere, tegenover het dorpje Spakenburg. Center Parcs Het Heijderbos ligt bij Heijen in het noorden van Limburg, onder de rook van Nijmegen. Het Heijderbos ligt ook dichtbij de Duitse grens.

Kaart van De Eemhof en Het Heijderbos

De Eemhof en Het Heijderbos op de kaart

Deze locatie kan direct al doorslaggevend zijn voor enkele mensen. Als je met kleine kinderen in de auto richting het park rijdt en je komt uit Friesland, dan is De Eemhof toch een stuk dichterbij dan dan Het Heijderbos. Omgekeerd: als je in Limburg woont vind je het wellicht juist leuk om buiten de provincie op vakantie te gaan. Dan is De Eemhof juist weer leuk.

Beide parken zijn in principe goed bereikbaar. De Eemhof ligt dichtbij de randstad dus hou daar rekening mee met de reistijd. Ook als je naar Het Heijderbos rijdt kun je rondom Nijmegen (vanuit het noorden) wat verkeersdrukte tegenkomen.

Ligging van het park

Qua ligging zijn er de nodige verschillen tussen de parken. Zo heeft De Eemhof een prachtige ligging aan het Eemmeer. Een absolute plus voor liefhebbers van watersport, want er is een haven, je kunt een bootje huren, zeilles nemen of windsurfen. En er is ook een strand met beachclub. Zéker in de zomer erg fijn.

De Eemhof ligt aan het Eemmeer

Het Eemmeer met op de achtergrond De Eemhof

Fietsen in Nationaal Park De Maasduinen

Fietsen in Nationaal Park De Maasduinen

Het Heijderbos heeft juist weer een mooie ligging in het bos en het Limburgse landschap. Hier kun je in het nabij gelegen Nationaal Park De Maasduinen maar raak fietsen of wandelen. Wat dat betreft is het saaie Flevolandse landschap rondom De Eemhof minder interessant.

Het Heijderbos beschikt wel over een vrij groot recreatiemeer. Daar zit ook een klein strandje bij. De Eemhof heeft echter ook een parkmeer, maar die is wel een stuk kleiner. Bij beide parken kun je op dit meertje varen met een waterfiets en kunnen de kids bij de Kids Haven varen in een leuk bootje. Kies uit een brandweerboot, politieboot of cruiseschip. Papa en mama gaan natuurlijk ook mee!

De cottages

De bungalows bij De Eemhof en Het Heijderbos zijn behoorlijk vergelijkbaar. Typisch Center Parcs: wit, geschakeld en niet meer van de allerhoogste kwaliteit. Dit heeft natuurlijk ook met de leeftijd te maken. Toch zijn de huisjes over het algemeen prima in orde. De meeste hebben van binnen een nette facelift gekregen.

De cottages bij beide parken zijn geschikt van 2 tot 12 personen en ze zijn in drie gradaties verkrijgbaar: Comfort, Premium en VIP. De laatste is de meest luxueuze variant met o.a. een sauna.

Center Parcs Het Heijderbos cottage

Een standaard cottage bij Het Heijderbos

De inrichting van een cottage bij Center Parcs De Eemhof

De vernieuwde inrichting van een De Eemhof cottage

De ligging van de standaard cottages is ook vergelijkbaar: in een bosrijk gebied met her en der wat waterpartijen. Wel merk je bij Het Heijderbos dat je in Limburg bent, want hier heb je daadwerkelijk te maken met hoogteverschillen. Niet enorm, maar toch zorgt het licht glooiende terrein ervoor dat je op de fiets soms net iets harder moet trappen.

De zogenaamde “bijzondere overnachtingsmogelijkheden” bij beide parken verschilt wel. Zo kun je bij De Eemhof slapen in een woonboot of een Waterfront Suite VIP. Het Heijderbos biedt de mogelijkheid om te slapen in de jungle! In de Jungle Dome (hierover later meer) ga je back to basic en slaap je in je eigen Jungle Cabana. Liever luxe? Dan heeft Het Heijderbos de moderne Eden Cottage: een op de natuur gebaseerde en zeer luxe bungalow.

De Eemhof woonboot

Een woonboot bij De Eemhof

Een jungle cabana bij Het Heijderbos

Een Jungle Cabana in de Jungle Dome van Het Heijderbos

Beide parken bieden verder nog de mogelijkheid om te overnachten in een hotelkamer (geschikt voor 2 personen) en een kindercottage. Wel moet gezegd worden dat de kindercottage van De Eemhof er beter uit ziet. Deze heeft dan ook de naam “Nieuwe generatie kindercottage”. Deze is vooral leuk door de aanwezigheid van een mini-theater voor optredens en een eigen speelhut met glijbaan.

De Market Dome en restaurants

Voor entertainment, winkels en restaurants moet je bij Center Parcs bij de Market Dome zijn. Dit is bij Het Heijderbos en De Eemhof in feite ook zo alleen heet dit centrum bij De Eemhof “Market Square” en is deze niet overdekt. Dit komt omdat de oorspronkelijke Market Dome van De Eemhof door een brand in 2000 verwoest is. Er mocht niet opnieuw een overdekte dome gebouwd worden dus werd het een square. De Market Square van De Eemhof is een gezellig plein in mediterrane sfeer met de winkeltjes en restaurants eromheen. Heerlijk in de zomer, maar op een regenachtige herfstdag natuurlijk iets minder aantrekkelijk.

Market Dome van Center Parcs Het Heijderbos

De Market Dome van Het Heijderbos

Market Sqaure, Center Parcs De Eemhof

De Market Square bij De Eemhof

Nonna's Family Pizza É Pasta bij Het Heijderbos

Nonna's Family Pizza É Pasta bij Het Heijderbos

Qua restaurants zijn er weinig verschillen. Bij beide parken heb je de volgende restaurants: Evergreenz (een all-you-can-eat restaurant), Fuego Adventure Grill, Nonna's Family Pizza É Pasta, een Grand Café, de snackbar “Snacks” en Grabber Joe's Laguna Café in de Aqua Mundo. Identieke concepten dus. Wel heeft Het Heijderbos pannenkoekenrestaurant “Pancakes” en heeft De Eemhof een mooie brasserie bij de Marina De Eemhof haven genaamd “Brasserie Zuiderzoet”.

De Aqua Mundo

Ja, dan misschien wel dé belangrijkste vraag: welk park heeft het leukste zwembad? Voor veel Center Parcs gasten is het subtropische “Aqua Mundo” zwembad één van de belangrijkste redenen om überhaupt bij Center Parcs te boeken. Wil jij ook maximaal zwemplezier? Dan zit je bij zowel De Eemhof als Het Heijderbos goed, want de Aqua Mundo’s van beide parken zijn te gek!

Aqua Mundo De Eemhof

De Aqua Mundo van De Eemhof

De wildwaterbaan van Het Heijderbos

De wildwaterbaan van Het Heijderbos

Natuurlijk verschillen de zwembaden onderling, maar ze zijn allebei erg mooi. Veel tropische planten, natuursteen en decoratieve beelden. Én uiteraard de nodige glijbanen en andere attracties. Zo tref je in beide zwembaden diverse glijbanen, een familieglijbaan, een golfslagbad, peuterbadjes, buitenbad en wildwaterbaan. Wat zijn dan de verschillen? Hieronder een kort overzicht.

De Aqua Mundo van Het Heijderbos:

  • De wildwaterbaan is een stuk heftiger dan die van De Eemhof. Het is zelfs de snelste wildwaterbaan van Nederland! Erg gaaf, maar iets minder geschikt voor kleine kinderen
  • Er is een koraalbad waarin je kunt snorkelen en tropische vissen kunt spotten

De Aqua Mundo van De Eemhof:

  • De Turbo Twister is een toffe glijbaan waar je in een band vanaf gaat
  • Je kunt surfen op de Flow Rider: een simulator van een surfgolf

Al met al zijn de zwembaden in beide parken spectaculair en kindvriendelijk. De meningen op de Parkvakanties redactie over welke Aqua Mundo leuker is zijn dan ook verdeeld.

Maar om je te helpen hebben we van beide parken een video gemaakt, waarin je de sfeer, glijbanen en overige waterattracties mooi zelf kunt beoordelen. :)

Filmpje van De Eemhof Aqua Mundo:

Filmpje van Het Heijderbos Aqua Mundo:

Entertainment & activiteiten

Wie uitgezwommen is hoeft zich bij Center Parcs niet te vervelen, want het aanbod qua entertainment en activiteiten is ongeëvenaard. Bij De Eemhof en Het Heijderbos geldt dit ook zeker!

Beide parken hebben een overdekte Action Factory waar vanalles te doen is voor het hele gezin. Beide parken hebben het Orry & Vrienden animatie-team om de kids te vermaken. Beide parken bieden show en bingo-nights, Kids Clubs voor verkleedpartijtjes en Kids Workshops. Beide parken hebben een Cycle Center waar je fietsen en allerlei andere vervoersmiddelen kunt huren. En dan zijn er nog een bult outdoor- en sportmogelijkheden.

Kortom: er is zowel bij Het Heijderbos als De Eemhof héél veel te doen. Daarom volstaan wij met de twee onderstaande links voor het complete overzicht. Zoek je een specifieke activiteit? Kijk dan of hij er bij staat!

Jungle Dome van Center Parcs Het Heijderbos

Speelplezier in de Jungle Dome van Het Heijderbos

Action Factory van Center Parcs De Eemhof

De Action Factory van De Eemhof

Waterfietsen bij Het Heijderbos

Een waterfiets in Het Heijderbos

Met welke activiteiten onderscheiden de parken zich dan wél?

Bij Het Heijderbos:

  • Ga op avontuur in de unieke Jungle Dome: een overdekt oerwoud vol tropische planten, watervallen en meer dan 40 diersoorten. Kinderen kunnen er ook volop klimmen en klauteren
  • Paardrijden of rijden op een pony kan bij manege Bergemo (direct naast het park)
  • Voor beauty en wellness behandelingen kun je terecht bij Arovite (in de Market Dome)

Bij De Eemhof:

  • Ga het water op! De Eemhof ligt aan het Eemmeer. Je kunt zeilen, sloepvaren, windsurfen, suppen, wakeboarden, een kano huren, een rondvaart maken of op een bananenboot plaatsnemen
  • Relaxen en zwemmen bij het strand is ook mogelijk. Of neem een drankje bij de Beach Club

Welk park kiezen?

Het moge duidelijk zijn: Center Parcs De Eemhof en Center Parcs Het Heijderbos zijn allebei absolute top-vakantieparken.

De parken zijn ook erg vergelijkbaar: de huisjes, de activiteiten en het zwembad. Dat maakt kiezen wellicht nog lastiger. Ben je op zoek naar specifieke ervaring of activiteit (slapen in een woonboot, windsurfen of paardrijden bijvoorbeeld) dan is je keuze snel gemaakt. Ben je echter “gewoon” op zoek naar een overcompleet vakantiepark met subtropisch zwembad en veel activiteiten dan kun je wat ons betreft met beide parken geen verkeerde keuze maken.

Wie in de directe omgeving wil wandelen of fietsen is bij Het Heijderbos beter af. Hou je meer van watersport? Dan is De Eemhof je keuze. Tenminste als het zomer is. In de herfst en winter is Het Heijderbos juist weer erg gezellig.

Op Zoover worden beide parken goed beoordeeld. Het Heijderbos krijgt een 8,3 en De Eemhof een 7,7. Daar dus toch een lichte voorkeur voor Het Heijderbos. Welk park je zelf het leukste vindt hangt af van je eigen voorkeuren. Hopelijk heeft dit artikel je in ieder geval verder kunnen helpen!

Deel dit artikel via:   Facebook Twitter Google+Auteur: Laurens Taekema

Laurens Taekema

Laurens — 1979. Oprichter van Parkvakanties. Sport graag veel: wielrennen óf schaatsen. Drinkt: groe­ne thee man­go & ko­kos. Eet: vegetarisch. Vakantie = avontuur met het gezin, ver weg of dichtbij!Gerelateerde artikelen

Browse op categorie

Volg Parkvakanties