Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest
Camping Parc La Clusure is een vakantiepark én camping in één. Op dit park middenin de Belgische Ardennen slaap je in luxe stacaravans, lodgetenten óf huur je een campingplaats. Parc La Clusure heeft daarbij uitstekende faciliteiten en is door de ANWB beoordeleld met 4,5 sterren! Voldoende reden voor Eva om hier een weekendje te boeken om te ervaren of het predicaat "beste camping van de Ardennen" ook daadwerkelijk klopt.
Omdat een paar dagen erop uit trekken richting de Belgische Ardennen wat mij betreft altijd een goed idee is, pakte ik vriendlief en ons reismeisje begin april op voor een campingtrip op Parc La Clusure.
Het is lekker weer en we besluiten via de toeristische route naar Bure – een heel, heel klein plaatsje – nabij, het net wat grotere, Tellin, te rijden. Het vlakke Nederlandse landschap maakt plaats voor het heuvelachtige en groene gebied waar we de komende nachten gaan verblijven.
Welkom op Parc La Clusure
Parc La Clusure op de kaart
Camping Parc La Clusure ligt mooi tussen het groen
Oké, ik geef het eerlijk toe. Wanneer je mij vraagt om in een tent te overnachten, is mijn reactie; “Zijn er geen andere mogelijkheden?”. Met kamperen ben ik niet opgegroeid en ook al heb ik het sinds ik volwassen ben verschillende malen gedaan, ik zal zelf niet direct het initiatief nemen voor een verblijf in een tent. Aan de andere kant moet ik net zo goed toegeven dat naar mate ik vaker en vaker voor deze vorm van vakantie vieren kies, ik stiekem toch steeds meer de pro’s in plaats van de cons er van in kan zien.
Iemand die enkel de voordelen er van in lijkt te zien is onze dochter (7 jaar). Als het aan haar lag sliepen we tijdens het reizen nimmer in een hotel, vakantiehuis of bungalow, maar gingen we altijd kamperen.
Juist omdat kamperen bij ons niet op nummer één qua vakantiebesteding staat, hebben we zelf, behalve slaapzakken, weinig kampeergerei. Tegenwoordig is dat geen enkel probleem. Vele campings bieden naast staplaatsen voor eigen tent of caravan ook tenten aan die al voor je gereed staan. Gemak dient de mens. Onze voorkeur gaat uit naar een zogeheten Coco Sweets tent. Helaas, worden deze pas later in het seizoen opgebouwd en betrekken we een Lodge tent.
De heuvel die we oprijden, dalen we direct na het hoogste punt meteen weer af. Terwijl we naar beneden rijden, slaakt er iemand vanaf de achterbank een kreet: “Ik zie de camping!”
Net voor de slagboom parkeren we de auto en lopen naar het receptiegebouw. De vriendelijke receptioniste weet direct wie we zijn en pakt het informatiepakket er voor ons bij. De grote enveloppe zit barstenvol informatie over de camping, de animatie en de omgeving. We laten ons kentekennummer achter en vanaf nu zal de slagboom onze kentekenplaat herkennen en hoeven we ons niet te melden bij betreden of verlaten van de camping, dat is eens even handig.
Het receptiegebouw van Parc La Clusure
Parc La Clusure is een ANWB top camping en onderdeel van BestCamp
De receptie van het park
Stapvoets rijden we naar plaats nummer 174. Omdat we zo vroeg in het seizoen zijn – de camping is pas een paar weken open – zijn de velden nog tamelijk leeg. Hier en daar staan wat caravans en ook enkele tenten hebben een plaatjes gereserveerd. Een groep jongens voetbalt op de lege plekken en twee meisjes lopen in bikini voorbij. “Mam, ik denk dat het zwembad open is,” klinkt het gelukzalig uit de mond van ons reismeisje. “Zullen we zo gaan zwemmen?” “Laten we eerst eens naar de tent gaan, dan zien we straks wel verder.”
Eigenlijk is het lastig je staplaats te missen. De camping, die langs het riviertje de L’Homme stroomt, is langwerpig en kent derhalve maar een weg. Aan weerskanten zijn de staplaatsen gesitueerd. Vanuit het receptiegebouw gezien, ligt ons verblijf aan de linkerkant. De auto mag naast de Lodge tent geparkeerd worden, wat wel zo fijn is. Wanneer je het aantal spullen bekijkt dat uit de kofferbak gehaald wordt, zou je denken dat we hier zes weken verblijven in plaats van drie nachten.
Op de veranda staat wat tuinmeubilair dat duidelijk dit seizoen nog niet gebruikt is. Terwijl vriendlief en ik de bagage in de tent zetten, gaat ons meisje met een emmer en een spons in de weer en sopt de tafel, stoelen en het de ligstoel glimmend schoon.
De lodge tenten staan er mooi bij
Aangekomen bij onze tent!
Onze Lodgetent bestaat uit twee slaapruimten, een woon/kookgedeelte en….. er is een stukje ingeruimd voor een eigen toilet én douche! Wat een luxe! Onze kleine aap claimt de ruimte met daarin een stapelbed een 1-persoonsbed. “Ik slaap boven!” Uiteraard, waar anders. Op het eenpersoonsbed spreidt ze al haar kleren uit. Het meegebrachte speelgoed, het voorleesboek en haar vakantiedagboek krijgen een plaatsje in de wandkast. Tenslotte haar knuffels, die mogen, vanzelfsprekend, bij haar in het stapelbed slapen.
Vriendlief en ik krijgen van haar de ruimte met het tweepersoonsbed toebedeeld. Niet heel groot, maar lekker praktisch ingedeeld. In onze kamer een open kast met kleerhangers en aan weerskanten een nachtkastje met een lampje. Onze koffer met kleren draperen we in de hoek. Het past net, we kunnen er nog net langs om in het bed te stappen.
Tip: Wij kozen voor de optie om gebruikt maken van opgemaakte bedden bij aankomst. Geen gesjouw met slaapzakken.
Het zitgedeelte van onze tent
Het tweepersoonsbed in de tent
De andere "slaapkamer" heeft maar liefst 3 bedden
De bedden zijn voor camping-begrippen van uitstekende kwaliteit
“Mam, mag ik dit openmaken?” Ze staat voor me met een zwart zakje. “Hoe kom je daar aan?” “Stond op de tafel, wat zou het zijn?” Nog voordat ik mijn zin af heb kunnen maken, tovert ze wat schoonmaakdoekjes, een afwasborstel, lucifers en een toiletrol tevoorschijn. Die hadden we zelf ook meegenomen, maar dat had dus eigenlijk niet gehoeven. Ook in koffie en thee is (beperkt) voorzien. Aardige geste.
In het woon/keukengedeelte staat een eettafel met daaromheen vier stoelen. Wat ik niet zo goed begrijp is de aanwezigheid van twee enorme kisten, waar ook op gezeten kan worden, in dezelfde hoek als de eethoek. De kolossen nemen enorm veel plaats in. Terstond besluiten we de bakbeesten naar de veranda te verkassen. Zo, dat geeft wat meer ruimte in de tent.
De keuken is verder uitgerust met een koelkast, kookplaat en ook pannen, servies, bestek en glazen zijn aanwezig. Dat alles in lades gestopt is, maakt het soms wat lastig zoeken naar het juiste voorwerp. Een kastje, zeker voor glazen en pannen, zou mijn inziens handiger zijn geweest.
In de "voortent" zit ook de keuken
Als dit geen pure luxe is!
Het service pakket van Parc La Clusure
En ook aan koffie & thee is gedacht
En dan badkamer jongens. Niet met een wc-rol – ik weet dat is heel cliché en op veel campings allang een achterhaald begrip is – door het vochtige gras ’s morgens naar het dichtstbijzijnde sanitair gebouw. Niet ’s avonds wanneer je eigenlijk wil gaan slapen, nog met je tandenborstel naar stromend water een wasbak op zoek. En zeker geen wachtrijen, douchemuntjes of haren in het putje tijdens het douchen, want dat kan allemaal gewoon in onze eigen tent.
Het is bijna niet te geloven dat we op dit beperkte aantal vierkante meters beschikken over een wasbak met warm/koud water, een planchet, spiegel, handdoekenrekje en een douchecabine met een douchekop waar ook nog eens heerlijke krachtige straal uitkomt.
Nóg meer luxe: een eigen WC én douche!
Op onze veranda is het heerlijk toeven
Wanneer alles een plaatsje heeft gekregen, is het tijd om de camping te verkennen. Naast de staplaatsen voor tent, caravan of camper zijn er behalve de door ons gekozen Lodge tenten nog meer glamping accommodaties. De Cocosweet tenten, die wij oorspronkelijk voor ogen hadden, noemde ik al, maar ook bungalowtenten en stacaravans, bunganelles en zelfs een heuse Kabouter Plop familietent.
De kleurrijke Stacaravan Luxe trendy 'Estivo' op Parc La Clusure
De Coco Sweet tent
Clusure tent
Stacaravan Mindervaliden 'Life'
En tot slot de campingplaatsen op de camping
Op weg naar het zwembad – ja het was inderdaad open – passeren de Doegie Club. Doegie, een eigenwijze egel, is de mascotte van Parc La Clusure en in en rond zijn tent kunnen de kids allerhande leuke activiteiten ondernemen. Dagelijks van 10.00 uur ’s morgens tot en met 20.00 in de avond speelt Doegie met klein en groot. Een greep uit de activiteiten toen wij op de camping verbleven;
Knutselen, variërend van bloemen, bijen, kikkers en kronen. Mini disco, wandelingen in de omgeving maken, speurtochten, fotomomenten met Doegie en zijn vriendjes en meer. Ons meisje – officieel te jong voor het aangeboden onderdeel – vond de sportmix (voor kids van 10 jaar en ouder) tof, waarbij elke avond een andere sport in de picture staat.
Zijn je kinderen fan van Bobo, wat een geluk, laat die nu ook deel uitmaken van het recreatieprogramma. Voor de wat oudere kinderen is er naast de genoemde activiteiten ook de mogelijkheid zich aan te sluiten bij de Ardennen Rangers. Zo ontdekken ze op een speelse manier de natuur.
Een leuke activiteit in het zwembad van Parc La Clusure
Bij minder weer kun je altijd nog een leuk bordspel doen :)
Over het zwembad lees je meer onder het kopje ‘Het Zwembad’, maar ik kan je alvast verklappen dat in het water, nogmaals we waren er begin april, ondanks dat het verwarmd is, toch best wel frisjes was.
Op Parc La Clusure hoef je je geen moment te vervelen. Er is echt altijd wel iets te doen. Kies je niet voor de animatie, dan is het leuk te wandelen, spelen of vissen in en rond het riviertje de L’Homme. Daarnaast zijn voetbal- en beachvolleybalveld en een veldje dat voor verschillende sporten gebruikt wordt. Je treft op het terrein tafeltennistafels en er is een mogelijkheid gebruik te maken van een van de (verlichte) tennisbanen. Op zoek naar wat meer actie? Wat dacht je van paintballen of lasergamen?
Bovendien is er een – dat doet het bij ons meisje altijd goed – een grote speeltuin, waar naar hartenlust in de zandbak gespeeld kan worden, geklauterd of geschommeld kan worden.
Speeltuin en tennisbanen op Parc La Clusure
Mocht je je dan toch nog vervelen, loop dan even langs het kantoortje van B-Adventure en boek een gave outdoor experience. Een adrenaline parcours, schieten, kanovaren, een GPS-wandeling maken of deelnemen aan de xtreme challenge, waarbij je onder andere van 35 meter hoogte gaat abseilen, wat kies jij?
Op een sportieve manier de omgeving verkennen? Parc La Clusure verhuurt fietsen, ook elektrische (wel zo fijn in de Ardennen) en mountainbikes. Daarnaast is het tevens mogelijk een buggy of skelter te huren om op het terrein mee rond te rijden. Oh, en als we het dan toch over dingen huren hebben. Je kunt zelf een televisie, DVD speler of koelkast of een barbecue huren. En, en dat heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt op een camping, het is zelfs mogelijk een auto te huren.
Over auto’s gesproken, rij je een elektrische of hybride auto, ook daar is aan gedacht in de vorm van aanwezige oplaadpalen.
Aangezien we alle faciliteiten in onze Lodge tent hadden, hoefden we er geen gebruik van te maken. Kies je echter voor een andere verblijfsvorm, dan zal je waarschijnlijk wel een aantal wandelingetjes naar een van de sanitairgebouwen maken. Deze zijn keurig en schoon en van alle gemakken voorzien. Voor kinderen is zijn er in vrolijke kleuren wasbakken op kinderhoogte. Ook aan mindervaliden en senioren is gedacht, voor hen is aangepaste sanitair aanwezig. Je treft er zelfs wasserettes en strijkmogelijkheden.
Sanitaire voorzieningen in het washok
Op de camping kom je ook niks te kort
In de parkwinkel is van alles te koop. Uiteraard levensmiddelen, maar ook allerhande vakantiegerelateerde zaken. Zonnebrand, zwembanden, BBQ-benodigdheden, ga zo maar door. Wat ik altijd prettig vind, is het feit dat een parkshop ook de plek is om verse broodjes te bestellen. Op Parc La Clusure bestaat die mogelijkheid, gelukkig, ook.
De winkel is dagelijks geopend, maar, niet de gehele dag. Dat vond ik dan weer jammer. Als ik op vakantie ben wil ik niet de klok in de gaten hoeven houden, wanneer ik ergens moet zijn. Je kunt in de shop terecht van 08.30 uur tot 10.00 uur, vervolgens tussenmiddag een uur van 12.30 uur tot 13.30 uur en tenslotte aan het einde van de dag tussen 16.30 uur en 17.30 uur.
De parkwinkel van Parc La Clusure
Hier haal je de speciale Parc La Clusure wijn
Afrekenen in de campingwinkel
Sta je nu toch voor de gesloten deur, dan is er altijd nog de mogelijkheid in de omgeving naar de Aldi, Colruyt, Delhaize, Eurospar, Lidl of Carrefour te rijden. De meeste van deze supermarkten liggen dichtbij de camping en zijn doorgaans van 08.30 uur tot 20.00 uur of 21.00 uur geopend.
Het loopt tegen het einde van de dag, toch is ons meisje vastbesloten nog te gaan zwemmen. Voor de tijd van het jaar is het lekker weer, maar het is zeker nog geen zomer. “Ahhh, toe, please!” Van mij mag het, als ik er maar niet in hoef.
Terwijl ik me in een van de ligstoelen rondom het zwembad installeer, gooit dochterlief haar handdoek naar me toe en springt in het water. “En?” vraag ik. “Heerlijk!” Het water is verwarmd (ongeveer 25 graden) maar dat maakt het des te frisser wanneer je op deze lenteavond het bad verlaat.
In een het kleine peuterbadje kijkt een schuwe eland me met grote ogen aan. Hij zit op het randje van de rode zwembadrand, naast het gele glijbaantje. Hij lijkt me te vragen, waar is het water? Ik vertrouw hem toe, dat dat vast en zeker goed komt, zodra de temperaturen gaan stijgen en het aantal gasten toeneemt.
Het zwembad van Parc La Clusure
Het zwembad heeft een mooie ligging en de ligstoelen zijn helemaal ideaal
Direct aan de het zwembad grenst de bikinibar. Middels een paar treden bereik je het grote terras dat prachtig uitzicht geeft over het zwembad en de Ardennen. Tijdens het seizoen kun je hier terecht voor een kopje koffie, een koel drankje of een ijsje.
Normaliter is het zwembad, bij goed weer, dagelijks geopend van 08.30 uur tot 17.00 uur. Ons meisje heeft echter geluk. De eerste avond van ons verblijf op La Clusure houdt het animatieteam haar activiteiten in het zwembad. Extra lang spetterplezier dus.
Met frisse tegenzin trek ik ons meisje uit het water. “Kom, even douchen, iets warmers aantrekken en dan mag je zo weer terug naar het zwembad lopen.” Er staat namelijk iets leuks op het programma. Tegen de tijd dat we terug zijn, rollen de eerste kinderen al in enorme ballen over het water. Het is even op haar beurt wachten, maar dan kan ook ons meisje geniet van pret op, in plaats van in, het water.
Toen wij er waren was er geen toezicht bij het zwembad, dat is wel het geval gedurende het hoogseizoen.
Ten overvloede vermeld ik nog een keer, dat wij kort na opening van het nieuwe seizoen op Parc La Clusure verbleven, daardoor was niet alles open. Wanneer je in het hoogseizoen gaat, is dat vanzelfsprekend wel het geval.
Op het park hoef je niet van de honger om te komen, want naast het feit dat je broodjes kunt bestellen en boodschappen kunt doen in de parkwinkel, zijn er verdeeld over het terrein verschillende etablissementen waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.
Bij het kopje ‘Het Zwembad’ meldde ik al de Bikinibar. Deze hangout naast het zwembad is doorgaans van in de periode van april t/m juni bij goed weer geopend. In de periode juli t/m september dagelijks. Je kunt er terecht voor een drankje en een klein hapje, zoals een tosti of een broodje kroket.
Dan is er ook Doegies Diner, gedurende het hoogseizoen 7 dagen per week geopend. Het is een zelfservice restaurant waar je terecht kunt voor snacks, pizza of gegrilde kip. Bij goed weer peuzel je het lekkers binnen op, is het wat frisser dan is er binnen voldoende ruimte voor je lunch of diner.
Doegie's Diner
Tip: is Doegies Diner gesloten, het is ook mogelijk een selectie snacks als take away te bestellen bij Grand Café-Restaurant Le Val Joli
Eveneens gedurende het hoogseizoen komt er bij mooi weer de ijskar over het terrein. Zodra je de bel hoort, is tijd op zoek te gaan naar wat klein geld, om jezelf op een verkoelend ijsje te trakteren. Tenslotte, vlakbij de tennisbanen en de speeltuin is tijdens deze periode een kiosk aanwezig waar wafels, popcorn, ijs en drankjes verkocht worden.
Op onze laatste avond op Parc La Clusure besluiten we te dineren bij Restaurant Le Val Joli. Via het aangrenzende Grand Café dat dezelfde naam draagt, betreden we het restaurant. Het is er gezellig druk. Een vriendelijke ober komt ons tegemoet. “Niet gereserveerd, geen probleem, het vanavond niet zo heel erg druk.” We kiezen alvast een tafeltje uit, maar besluiten eerst een aperitief te nemen naast het haardvuur. Ons meisje ontdekt een kast vol spelletjes en weet ons over te halen tot een paar potjes UNO alvorens we aan tafel gaan.
De Bar op het park
Grand-café & Restaurant Le Val Joli
Op het terras is het ook fijn toeven
Op de kaart staan diverse vis, vlees en pastagerechten, ook zijn er een aantal vegetarische maaltijden te bestellen. “Eenmaal biefstuk, eenmaal saté en eenmaal het Doegie menu, alstublieft.”
De bediening is vlot en vriendelijk, het eten smaakt prima. Kortom heb je geen zin om zelf eten klaar te maken, maar ook geen zin in snacks, reserveer (zeker in het hoogseizoen) een tafel en geniet van heerlijke (streek/seizoens) gerechten.
In de Ardennen zit je altijd goed. Het maakt niet uit of je jezelf sportief uit wil leven, culinair wil genieten of interessante plaatsen gaat bezoeken, het is allemaal mogelijk.
In de omgeving van Parc La Clusure tref je een keur aan wandel- en fietspaden. Vanaf de camping maak je kleine wandelingen variërend van 3 – 4,5 kilometer in de omgeving. Deze wandelingen in de directe omgeving zijn terug te vinden in de informatie envelop die je bij het inchecken ontvangt, andere wandel- of fietskaarten zijn bij de receptie verkrijgbaar (tegen betaling).
In de Belgische Ardennen is het heerlijk fietsen en wandelen
Hertjes gespot!
Het stadje Durbuy
Na de prachtige dag van aankomst, is het weer en de temperatuur de rest van ons verblijf niet echt om over naar huis te schrijven. Gelukkig houden we het grotendeels droog, maar we ontkomen er niet aan, af en toe een nat pak te halen. Onze plannen om te wandelen zetten we dan ook in de ijskast en we trekken er met de auto op uit. We bezoeken onder andere de plaats Rochefort en gaan op ontdekking in Arlon. De laatste dag bewaren we voor een uitstap naar Durbuy, waar we het Adventure Valley park bezoeken.
Adventure Valley is een park voor grote en kleine thrillseekers. We schuiven een blauw bandje om ons pols hetgeen ons toegang geeft tot een dag vol avontuurlijke attracties. We leven ons uit in de grote speeltuin, het nettenpark, de tubing slide, doen mee aan de Click & Climb en de zogeheten Via ferrata. Niet verwonderlijk dat het op de terugweg erg stil is op de achterbank. Ik geloof dat er iemand een beetje moe is….
Adventure Valley in Durbuy
Voldoende leuke dingen om te doen!
Kasteel Lavaux Sainte-Anne
Wat ook zeker de moeite van een bezoek waard is vanaf Parc La Clusure is het volgende;
Een bezoek aan de beroemde grotten van Han en het bijbehorende wilddomein. Of bezoek het kasteel van Lavaux Sainte-Anne, de basiliek van St. Hubert of de plaatsen Dinant, Boullion of La Roche. In de omgeving liggen ook een aantal golfbanen en voor de liefhebbers is een bezoek aan het Euro Space Center een aanrader.
Ondanks het matige weer en de toch best wel koude nachten genoten we volop. Het was gelukkig warm genoeg om op de veranda van de Lodge tent te ontbijten of te dineren. Er kon nog gezwommen worden en in de speeltuin gespeeld!
De Lodge tenten (ook wel luxe safaritenten genoemd) op Parc La Clusure zijn erg comfortabel
Ook met kinderen een groot succes!
Ben je voornemens je vakantie – kort of lang – in de Belgische Ardennen door te brengen, overweeg dan zeker een verblijf bij Parc La Clusure. Het park is ontzettend goed ingespeeld op de wensen van kinderen, maar sluit aan de andere kant ook bij de wensen van ouderen en mindervaliden.
Het personeel, zonder uitzondering, is ontzettend vriendelijk en spreekt Nederlands, wat voor kinderen die aan het animatieprogramma deel willen nemen wel zo fijn is.
Parc La Clusure is zonder meer een kindvriendelijk vakantiepark
Parc La Clusure: tot de volgende keer!
Als het aan onze dochter lag, annuleren we onze reis naar Azië deze zomer en gaan we in plaats daarvan de hele zomervakantie naar camping Parc La Clusure. Of we nog eens terugkomen? Grote kans van wel. Dan komen we in het hoogseizoen, zodat we alle faciliteiten die nu nog gesloten waren ook uit kunnen testen.
Méér info & boeken → Wil jij een weekend, midweek of korte vakantie bij camping Parc La Clusure boeken? Bezoek de Parc La Clusure pagina voor meer informatie, foto's, prijzen en de beschikbaarheid. Hier komt ook regelmatig een goede aanbieding of last-minute voorbij.
Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest
Beoordeling Parc La Clusure 9,52 ervaringen
Eva — 1974. Freelance reisredacteur, tekstschrijver en reisblogger. Liefde voor België en Azië, en man en kind natuurlijk. Houdt van chocolade, phad thai en nieuwe ontdekkingen doen.
NU: LAST MINUTE WEG 💥 BIJ LANDAL 👉 BEKIJK DEALS