Parkvakanties blog

Inspiratie voor je vakantie

Parkreview: Landal Esonstad

Artikel geschreven door: Maud
Door Maud op 30 april 2019 — 29 minuten lezen
Parkreview: Landal Esonstad

Landal Esonstad is een uniek en enorm waterrijk vakantiepark met een prachtige ligging aan het Lauwersmeer (Friesland). Een écht leuk vakantiepark! Lees de Esonstad ervaringen van Maud en haar gezin maar!

Naar een vakantiepark in Friesland

Het is december, de laatste maand van een prachtig jaar. We zijn ’s avonds lekker aan het kletsen als we ons plotseling beseffen dat we volgende maand 10 jaar verkering hebben. 10 jaar alweer! In die tien jaren hebben we met z’n tweetjes heel veel mooie avonturen beleefd en hebben we twee prachtige dochters gekregen.

Het is al snel duidelijk dat we 10 jaar verkering moeten vieren en we besluiten om met z’n viertjes een weekendje weg te gaan. En niet veel later hebben we – diezelfde avond nog! - een weekendje weg geboekt. Ons eerste weekendje naar een vakantiepark. Na veel gelezen en bekeken te hebben komen we uit bij een park van Landal GreenParks in Friesland: Landal Esonstad!

Landal Esonstad, Friesland

We kozen voor Landal Esonstad vanwege de mooie huizen en leuke activiteiten

Zwembad Landal Esonstad

En het overdekte zwembad :)

Lauwersmeer, Landal Esonstad

Maar ook vanwege de mooie omgeving en ligging aan het Lauwersmeer

Landal Esonstad

Landal Esonstad is ook écht een stad(je)!

Het lijkt ons leuk om een weekend allemaal leuke dingen te doen met onze dochters. Op het moment dat we hier zijn is Saar een half jaar oud, dus we hebben het ‘geluk’ dat zij nog veel slaapt. Maar onze peuter Fenne heeft natuurlijk gewoon energie voor tien en dus willen we naar een plek waar Saar nog veel kan slapen en waar Fenne veel kan spelen.

Een vakantiepark is dan een ideale plek voor zo’n jong gezin als wij. Maar stiekem vinden we het ook een beetje spannend, want zo’n vakantiepark kennen we eigenlijk helemaal niet. We besluiten daarom dat er verschillende faciliteiten moeten zijn op het park en ook leuke bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving. Daarnaast lijkt het ons fijn dat het een modern bungalowpark is en zo kwam onze keuze uit op Landal Esonstad bij het Friese plaatsje Anjum.

Landal Esonstad

Een maand nadat we onze boekingsbevestiging hebben gekregen rijden we op vrijdagochtend richting Friesland. In de auto kletsen we over het vakantiepark en lachen we een beetje om onszelf dat we nu echt voor een gezinsvakantie hebben gekozen.

Welkomstbord, Landal Esonstad

Hallo Landal Esonstad!

Receptie, Landal Esonstad

De entree van het park en het hoofdgebouw met de receptie zien er goed uit

Auto parkeren, Landal Esonstad

Landal Esonstad is deels autovrij (in het "stadje" kun je geen auto bij je huis parkeren), maar er is een ruime parkeerplaats

Receptie Landal Esonstad

De receptie van Esonstad

Plattegrond van Landal Esonstad

De plattegrond van Landal Esonstad (kijk al dat water!)

Stadspoort, Landal Esonstad

Het stadje heeft een stadspoort met leuke wachthuisjes

Brasserie De Waegh, Landal Esonstad

En er is een centraal plein met het mooie gebouw "De Waegh"

We noemen onszelf burgerlijk, maar stiekem voelt het ontzettend fijn om burgerlijk te zijn. Na een rit van ongeveer twee uur komen we aan bij Landal Esonstad en het inchecken gaat snel. Ondanks dat we te vroeg zijn, mogen we al wel gebruik maken van de faciliteiten en gaan ze proberen om ons huisje eerder klaar te maken. Dat vind ik altijd zo’n fijne service!

We gaan vast naar het zwembad en proberen de nodige dingen te combineren met de leuke dingen. Jasper en Fenne springen het zwembad in, terwijl ik Saar daar de fles geef. Daarna valt ze bij het zwembad in slaap, leg ik haar in de box en hebben we met z’n drietjes nog veel plezier in het water. Niet veel later kunnen we al in ons huisje terecht.

Mooie accommodaties

Het voelt heerlijk om richting ons huisje te lopen. Zodra we de "stadspoort" zijn gepasseerd ontdekken we dat Landal Esonstad op een prachtige manier is opgebouwd. Écht als klein vestingstadje! Het geheel heeft dan ook veel sfeer met al die huisjes in Oudfriese stijl en klinkerstraatjes. De huisjes staan in een rijtje opgesteld, zoals je dat in het echt ook in oude steden aantreft. Wauw, een plaatje om te zien! 

We zien ook gelijk wat Landal Esonstad zo uniek maakt, want er is geen ander Landal park (of überhaupt een vakantiepark wat ik ken) die zulke huisjes heeft. Dit zijn geen standaard bungalows dat is wel duideljik. Maar dat maakt Esonstad nou juist zo leuk! 

Terpwoningen, Landal Esonstad

De vrijstaande terpwoningen grenzen allemaal aan het water

Bungalows, Landal Esonstad

Ook de woningen in Oudfriese stijl in het vestingstadje hebben uitzicht op water

Landal Esonstad huisjes

Al wandelend door Esonstad zien we dat alle huisjes van elkaar verschillen

Ben je trouwens wel op zoek naar de wat meer algemeen gangbare bungalows met wat meer ruimte en de mogelijkheid om een auto te parkeren? Dat kan ook op Landal Esonstad. Buiten het stadje liggen namelijk ook nog een aantal schiereilandjes met daarop erg luxe terpwoningen. Deze moderne en vrijstaande villa's (want dat zijn het!) vonden wij er ook wel erg fraai uit zien. Maar voor de gezelligheid vinden wij toch de huisjes in het stad leuker!

Wij kozen voor een 4-persoonswoning 4BL Luxe, een huisje voor vier personen en voorzien van allerlei gemakken en luxe. Een perfect huisje voor ons als vakantiepark-leken. Het huisje ligt redelijk vooraan in het park en dat vind ik echt wel een pluspunt. Vanaf de receptie en het zwembad is het maar een klein stukje lopen naar ons huisje, ideaal als we nog een keer willen zwemmen met Fenne.

Ons huisje in Oudfriese stijl

Ons huisje ligt in een rijtje met prachtige andere huisjes. Wanneer we binnenkomen in het huisje maakt mijn moederhart pas écht een sprongetje. We komen binnen via een klein gangetje waar ook de trap zit en zonder dat ik een ‘kindvriendelijk’ huisje heb besteld, zit hier gewoon al een traphekje. Wat fijn! In de gang zit nog een toilet en hier kunnen we ook onze jassen ophangen.

Let op: Op de foto's laten we je de 6-persoonskinderbungalow 6CK zien om je toch een beeld te geven van hoe de kindvriendelijke bungalow op Landal Esonstad eruitziet! Qua sfeer en inrichting verschilt de 6CK (los van de kinderfaciliteiten) niet veel van de 4-persoonswoning 4BL.

6-persoonskinderbungalow 6CK, Landal Esonstad

De ingang van de woning in het vestingstadje

Landal Esonstad kinder bungalow

Kinderbungalows zijn goed herkenbaar door een dierenafbeelding bij het huisje (en een leuk belletje!)

Bungalow, Esonstad

De ingang van de woning

Kindvriendelijk huisje, Landal Esonstad

Het toilet bevindt zich in de hal (waar ook de trap naar de bovenverdieping zit)

De keuken van de bungalow, Landal Esonstad

De keuken heeft een modern-landelijke look, we like!

Zithoek in de keuken van ons huisje, Landal Esonstad

De zithoek met eettafel in de keuken

Koffie apparaat, Landal Esonstad

Koffie en thee zetten was nog nooit zo eenvoudig :)

Servicepakket, Landal Esonstad

Keukendoeken- en servicepakket van Landal

Via de gang lopen we zo de keuken in die vastzit aan de woonkamer. De keuken heeft –naast de standaard keukeninventaris- een combimagnetron, een gasfornuis, twee koffiezetapparaten (filter en Senseo), een koelkast, een waterkoker en een vaatwasser. De eettafel staat in de keuken voor het raam, zodat je lekker naar buiten kunt loeren terwijl je geniet van een lekker ontbijtje bijvoorbeeld.

De woonkamer is ruim opgezet en hier is genoeg plek. Er staan een dressoir en twee banken: één voor Jasper en één voor mij! ;-) Ook staat er een flatscreen-tv met een dvd-speler en hangen er gezellige schilderijen aan de muur die het gevoel van Esonstad uitstralen.

Woonkamer van de bungalow, Landal Esonstad

Vanuit de open keuken kijk je zo de woonkamer in

Woonkamer van de bungalow, Landal Esonstad

De woonkamer is knus ingericht!

Welkom bij Landal wijn

Mooie decoraties en een warm welkom :)

Kinderbungalow, Landal Esonstad

In de kinderbungalows staan leuke stoeltjes en spelletjes klaar voor de kinderen

Kindvriendelijke bungalow, Landal Esonstad

En ook speelgoed!

Vanuit de woonkamer lopen we zo het terras op, ons terras ligt aan het water. Eerlijk toegegeven vindt mijn moederhart dit een beetje spannend, want er is dus geen omheining bij het terras. Bij een aantal andere huisjes zie ik overigens wel dat er omheining is bij de tuin, misschien hadden we toch een kindvriendelijk huisje moeten nemen..

'Gelukkig' is het midden in januari en zitten we niet de hele dag buiten en met een beetje extra opletten moet het geen probleem zijn. Op ons terras staat ook een klein schuurtje waar waarschijnlijk een parasol en tuinmeubilair inzitten, want de standaard voor de parasol staat wel op het terras.

Huisjes, Landal Esonstad

De deuren naar het terras. In het geval van een kinderbungalow is deze met een hekje omzoomd.

Terras bij het huisje, Landal Esonstad

Op het terras in de eigen achtertuin is het fijn toeven

Wanneer we de trap op gaan komen we uit op de overloop. Als we linksaf gaan, komen we in de eerste slaapkamer terecht en als we rechtsaf gaan in de tweede slaapkamer. De eerste slaapkamer is voor mijn gevoel net wat groter opgezet en die dopen we om tot ‘onze slaapkamer’.

We besluiten dus dat wij op deze kamer gaan slapen en dat we hier ook het babybedje voor Saar plaatsen. Saar wordt niet meer zo vaak wakker ’s nachts. Maar als ze wakker wordt, heb ik natuurlijk liever dat ze ons wakker maakt dan dat ze Fenne wakker maakt.

Op onze slaapkamer hebben we zelfs nog een extra televisie en er staat ook nog een zonnehemel. En niet onbelangrijk: als we ’s morgens de gordijnen open doen kijken we uit over het water. Wat fijn wakker worden! Fenne heeft geluk, zij heeft het grote tweepersoonsbed op ‘haar slaapkamer’ helemaal voor zichzelf. Dit vindt ze ontzettend stoer, want ze mag in een dubbele grote mensen bed. Haha! De bedden liggen heerlijk!

De overloop in de woning 6-persoonskinderbungalow 6CK, Landal Esonstad

De kindvriendelijke overloop in de 6-persoonskinderbungalow 6CK

Slaapkamer twee personen, Landal Esonstad

De tweepersoons-slaapkamer (6-persoonskinderbungalow 6CK)

Luxe slapen op Landal Esonstad

Met een mooi uitzicht en een flatscreen TV

2 aparte bedden in de slaapkamer, Landal Esonstad

De tweede slaapkamer met aparte bedden

Kinderkamer, Landal Esonstad

Het leukste van de 6-persoonskinderbungalow 6CK is de speciale kinderslaapkamer

6-persoonskinderbungalow 6CK

Mét een toffe hoogslaper!

Baby, Landal Esonstad

Voor baby's is er een commode en goed om te weten: Een apart kinderbedje is ook standaard aanwezig.

Op de overloop is ook nog een badkamer en dit is niet zomaar een badkamer. Hoewel de badkamer kleiner is dan thuis, is het wel een stuk luxer dan thuis. Er zit namelijk een infrarood-sauna in de badkamer (YES!) en we hebben een jetstreambad. In ons vorige woonhuis hadden we een bad, maar in ons huidige huis helaas niet. Het bad missen we nog elke dag, dus tijdens een weekendje weg hopen we altijd dat we een bad hebben. Maar een jetstreambad is wel extra leuk, voor Fenne is het een groot feest!

Badkamer in de woning, Landal Esonstad

De badkamer in bungalow type: 6-persoonskinderbungalow 6CK

Ritueals badkamer setje, Landal Esonstad

Voor extra luxe kun je een comfortpakket of premiumpakket arrangement bijboeken, dan krijg je ook een fijn Rituals badkamersetje

Washamchine en droger, Landal Esonstad

In de 6-persoonskinderbungalow 6CK zit nog een apart hok met een wasmachine en een droger. Handig!

Uiteraard kunnen we in de badkamer ook tandenpoetsen aan de wastafel en natuurlijk kunnen we hier douchen. Om te douchen moeten we wel in het bad staan, maar dat is geen probleem. We zijn op vakantie!

Faciliteiten & activiteiten

Wij waren maar een weekendje te vinden op Landal Esonstad, maar je kunt je hier nog veel langer vermaken! Op het park zijn veel verschillende faciliteiten en activiteiten, voor iedereen is hier wel iets leuks te doen.

Wij zijn hier in de winter, maar we zouden heel graag nog eens terugkomen in de zomer. Volgens mij is het hier dan nóg leuker, juist omdat er ook heel veel wateractiviteiten zijn. Uiteraard kan dit ook gewoon in de winter, maar met twee kleine kinderen zien wij dit niet zo zitten en dus besluiten we om vooral de binnenactiviteiten te doen. We zijn het hele weekend in het zwembad te vinden. Een leuk zwembad en daarover straks meer. Daarnaast is er ook een gaaf indoor speelparadijs voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Ook hier hebben we veel plezier gehad!

Activiteiten, Landal Esonstad

Landal Esonstad biedt volop leuke activiteiten

Receptie, Landal Esonstad

Bij de receptie kun je meer informatie krijgen en stond bij het inchecken een springkussen klaar!

Zwembad, Landal Esonstad

Het zwembad van Landal Esonstad

Informatiemap, Landal Esonstad

In de informatiemap in de woning vind je alles over het vakantiepark en tips om te doen in de omgeving

De Waegh, Landal Esonstad

Gezellige markt bij De Waegh en de waterfietsen liggen klaar voor gebruik 

Activiteitenprogramma, Landal Esonstad

Er worden tal van leuke dingen georganiseerd op Landal Esonstad

In augustus 2018 is het vernieuwde indoor speelparadijs op Landal Esonstad geopend. Met nu ook voor de oudere kinderen veel speelplezier. De jongste kinderen kunnen zich uren vermaken met klimmen en klauteren, glijden, spelen in de ballenbak of in de legohoek en over de wiebelladder lopen of juist van de lange familieglijbaan af roetsjen. Ook zijn er trampolines te vinden. Feest! Voor de oudere kinderen is er een footpool pannaveld, een tafeltennistafel en een relaxhoek.

Indoorspeelparadijs, Landal Esonstad

Het te gekke indoorspeelparadijs

Trampolines, Landal Esonstad

Met de trampolines

Indoor speeltuin, Landal Esonstad

Voor de allerkleinsten is er een aparte plek rondom de dijk om te klimmen, klauteren en glijden

Knutselen, Landal Esonstad

In "De Werf" (rechts te zien) kan geknutseld en gebouwd worden

Speelpret voor oudere kinderen, Landal Esonstad

De aparte verdieping voor oudere kinderen met relaxhoek, pannaveld en deze ronde tafeltennistafel

Toch liever naar buiten? Dat kan. Buiten zijn er genoeg activiteiten! Omdat Landal Esonstad aan het water ligt zijn er natuurlijk veel wateractiviteiten. Denk daarbij aan diverse mogelijkheden om te vissen, bijvoorbeeld in de visvijver of op de vissteiger. Maar je kunt hier ook waterfietsen, kano’s en zeilboten huren om zelf het water op te gaan. Geen zin om het water op te gaan, maar wil je wel genieten van het water? Dan ga je lekker relaxen aan het recreatiestrand.

Voor iedereen die toch graag actief bezig is, maar liever niet op het water zijn er ook verschillende mogelijkheden. Op het park zijn er mogelijkheden om fietsen (eventueel met kinderzitjes) of skelters te huren, zodat je de prachtige omgeving kunt verkennen.

Watersport, Landal Esonstad

Aan de andere kant van de dijk kun je met een zeilboot, sloep of motorbootje het Lauwersmeer op

Op het water, Landal Esonstad

Genieten!

Bollo op het water, Landal Esonstad

Ook Bollo is te vinden op het water

Je kunt verder golfen op de Pitch & Putt Golfbaan of juist gaan Footgolfen. Liever een potje jeu de boules? Ook daarvoor is een baan aanwezig! Er zijn diverse sportvelden, waaronder een volleybalveld en een tennisbaan en in de winter (van december tot en met februari) is er zelfs een schaatsbaan!

Zelf zijn wij niet zo sportief aangelegd, dus wij besluiten vooral om Fenne los te laten gaan in het indoor speelparadijs en we lopen regelmatig een rondje over het vakantiepark. Buiten zijn er diverse speeltuintjes te vinden en we lopen regelmatig naar de Brasserie. ’s Morgens halen we lekkere verse broodjes in de parkshop en hier kunnen we ook terecht voor andere lekkere dingen. Je kunt zelfs al van te voren (online) jouw boodschappen doorgeven, zodat deze klaar liggen in het huisje als je aankomt in het vakantiepark. Dat is pas vakantie vieren..

Speeltuin, Landal Esonstad

Speeltuin in de vestingstad

Jeu de Boules, Landal Esonstad

Jeu de Boules

Spijkerdorp

Erg leuk is spijkerdorp "De Vesting" waar je je eigen hut kunt bouwen!

Camping, Landal Esonstad

Bij de naastgelegen Camping Landal Esonstad vind je de Pitch & Putt golfbaan met 18 uitdagende holes

Kinderen spelen op Landal Esonstad

Bij het hoofdgebouw zit ook nog een speeltuin met airtrampoline

Fietsverhuur op Landal Esonstad

Bij de fietsverhuur kun je allerlei fietsen huren (en ook skelters)

Tennisbaan, Landal Esonstad

De tennisbaan op het park

Dansen met Bollo

Dansen met Bollo

Als Fenne wat groter zou zijn, zou ze zich prima kunnen vermaken bij de Bollo Club. Maar ze is nog te klein en ze vindt Bollo zelfs een klein beetje eng. Wij moeten er om lachen en laten het maar even voor wat het is. Er komen vast nog jaren dat ze niet meer weg te slaan is bij die Bollo Club, dus laten we nog maar even genieten van deze momenten.

Zelf lijkt het me wel lekker om even naar de beautysalon te gaan, want ook die is aanwezig op het park. Maar uiteindelijk hebben we best wel vermoeiende dagen met al dat spelen en zwemmen en ’s avonds ben ik allang blij als de kindjes in bed liggen en wij lekker op de bank.

Het zwembad

Tijdens ons weekendje zijn we regelmatig te vinden in het zwembad. Als we Fenne érgens blij mee kunnen maken, dan is dat wel met een uurtje zwemmen. Aangezien Saar nog steeds makkelijk in de maxicosi of kinderwagen in slaap valt, is het ideaal om even naar het zwembad te gaan. We kunnen Saar in een box leggen, want die staan her en der bij het zwembad, en vervolgens kunnen we lekker zwemmen met Fenne. Af en toe even in de box kijken bij Saar en dan is een uurtje zwemmen ook zo weer voorbij..

Zelf vind ik het zwembad niet heel spannend, maar voor onze peuter is het helemaal perfect. Er zijn geen grote glijbanen of wildwaterbanen en ook niet heel veel andere waterattracties. Het zwembad is opgedeeld in een groot zwembad en een klein peuterbadje. Het grote zwembad is inderdaad ruim en er zijn diverse vlotten waar we mee kunnen spelen in het water. Het peuterbadje is ondiep, zodat Fenne zelf kan staan dat vind ik altijd zo fijn! Daar zit ook een klein glijbaantje bij, dus meer vermaak hebben we eigenlijk niet nodig.

Zwembad ingang, Landal Esonstad

De ingang voor het zwembad

Omkleedhokjes en kluisjes in het zwembad, Landal Esonstad

Er zijn voldoende omkleedhokjes en kluisjes aanwezig in het zwembad

Zwembad van Landal Esonstad

Het grote bad in het zwembad

Peuterbadje, Landal Esonstad

Het peuterbadje ziet er leuk uit en heeft een kleine glijbaan

Whirlpool jacuzzi, Landal Esonstad

Relaxen in de whirlpool 

Turks stoombad, Landal Esonstad

Of ontspan in de stoomcabine

Zwembad van Esonstad

Er zijn wat speelattributen aanwezig om je mee te vermaken

Aquaballs, Landal Esonstad

Een leuke activiteit in het zwembad: Aquaballs!

Gelukkig zijn er ook grote pluspunten voor de papa’s en de mama’s aanwezig bij het zwembad. Wij kunnen hier even helemaal tot rust komen in het Turkse stoombad, het Solarium of de Finse sauna. Samen ploffen we nog even in de whirlpool en Fenne vindt die bubbels allemaal zo leuk!

Wat ik bij Landal altijd zo leuk vind, is dat er zoveel rekening wordt gehouden met de gezinnen die er komen. Zo staan er boxen bij het zwembad, zijn er plekken waar je je baby rustig kunt aankleden op een aankleedkussen en is er ook extra lage douche aanwezig. Een echte Bollo-douche, speciaal voor de ukkies onder ons!

Wat we hier dan wel weer missen, is een horecagelegenheid om een frietje te halen. Dat vind ik juist altijd zo gezellig tijdens een middagje zwemmen. Er is alleen een mogelijkheid om een ijsje aan te schaffen.

Esonstad zwembad

Het zwembad van Landal Esonstad is speels en leuk ingericht

Zitgelegenheid in het zwembad

Stoelen en tafels in het zwembad

Ondanks dat we er in het weekend waren, samen met vele andere gezinnen, was het niet druk bij het zwembad. Tuurlijk spelen en zwemmen er meerdere kinderen en hebben we het zwembad niet helemaal voor ons alleen, maar er is genoeg plek om gezellig samen te zwemmen.

Is het écht mooi zomers weer? Dan kun je ook een plons nemen in het Lauwersmeer. Dit kun je gewoon vanuit het park zelf doen. Achter de dijk bevindt zich namelijk een klein strandje. Ideaal om lekker te zwemmen met kinderen of om van de zon te genieten.

Eten & drinken

Uiteraard hebben we in ons huisje alle mogelijkheden om uitgebreid te koken. Maar als wij een weekendje weg zijn, ben ik heel verwend en wil ik echt een vakantiegevoel hebben. Je zult ons dan ook niet snel met z’n allen homemade spaghetti zien eten bijvoorbeeld. Wij willen er lekker op uit en leuke plekjes ontdekken of juist lekker makkelijk op het vakantiepark eten. Zolang ik maar niet hoef te koken! ;-)

Bij Landal Esonstad zijn er verschillende mogelijkheden om te eten. Zo is er Brasserie De Waegh met een redelijk uitgebreide kaart, Stadscafé en pizzeria Uccello voor de Italiaanse trek en Pannenkoekenrestaurant Het Silt wat heel leuk is met kinderen. Voor een lekker visje ga je naar ’t Mootje Fish & Chips. Dit restaurant bevindt zich aan de andere kant van de dijk. En dan er is ook nog een snackbar aanwezig.

Waeghplein, Landal Esonstad

Alle restaurants bevinden zich rondom het Waeghplein

Pizzeria Uccello, Landal Esonstad

Voor verse pasta's en pizza's ga je naar Pizzeria Uccello

Brasserie De Waegh, Esonstad

Gezellig eten á la carte bij Brasserie De Waegh

Eten, Landal Esonstad

Hmmm!

Pannenkoekenrestaurant Het Silt, Landal Esonstad

Pannenkoekenrestaurant Het Silt

’t Mootje Fish & Chips, Landal Esonstad

Aan de andere kant van de dijk zit nog een visrestaurant: ’t Mootje Fish & Chips

Snackbar, Landal Esonstad

En natuurlijk kun je ook een patatje halen bij de snackbar

Wij zijn in de winterperiode bij Landal Esonstad, wat voor dit vakantiepark betekent dat niet alles geopend is. Jammer! Want we willen juist graag punten scoren bij Fenne en een pannenkoek eten met haar in het pannenkoekenrestaurant, maar buiten het hoogseizoen om is het pannenkoekenhuis dus gesloten.

Geen probleem, want we kunnen natuurlijk ook even langs de snackbar. We bedenken allemaal wat we willen eten en terwijl Fenne en ik naar de snackbar lopen, maakt Jasper een babyhap voor Saar (wél homemade, haha) warm in de magnetron. Op de terugweg snoepen Fenne en ik al stiekem van de patatjes en daarna gaan we gezellig met z’n allen aan tafel.

Verder handig om te weten: bij het indoorspeelparadijs is ook de mogelijkheid om koffie, frisdrank, snoep, frietjes en snacks te halen. En er is een kleine supermarkt voor boodschappen. In de supermarkt bevindt zich ook een lekkere bakkerij, zodat je ovenverse broodjes kunt halen. Fijn!

Eten, Landal Esonstad speelparadijs

Zitgelegenheid in het indoorspeelparadijs

Eten en drinken bij het speelparadijs op Landal Esonstad

Horecagelegenheid in het speelparadijs

Bakker, Landal Esonstad

De bakkerij in de Parkshop

De rest van ons weekend eten we eigenlijk niet op het park. We weten inmiddels dat de meeste eetgelegenheden hier gesloten zijn en we zijn regelmatig op pad, dus besluiten we om onze uitjes te combineren met een hapje eten.

De omgeving

Landal Esonstad ligt in Friesland en wij vinden dit een prachtige provincie. Al dat water maakt het landschap tot een klein sprookje waar we ons prima vermaken dit weekend. De omgeving, en zeker de directe ligging aan het Nationaal Park Lauwersmeer, is zeer zeker geschikt om te fietsen of te wandelen, maar wij besluiten om dat voor dit weekend over te slaan. Aangezien Saar nog te klein is om op de fiets te mogen en Fenne (nog) geen grote afstanden kan lopen, gaan we dat gewoon een andere keer doen.

Wij kiezen ervoor om met de boot naar het Waddeneiland Schiermonnikoog te gaan. In het hoogseizoen gaat er een boot rechtstreeks vanuit het vakantiepark (wat een luxe!), maar wij vertrekken vanuit Lauwersoog. Het is met de veerboot van Wagenborg een klein uurtje varen vanuit Lauwersoog en alleen dat al is een heel avontuur voor onze meisjes!

De dijk en het Lauwersmeer bij Landal Esonstad

Wandelen of fietsen over de dijk geeft een mooi uitzicht over het Lauwersmeer

Waddenzee, Landal Esonstad

De directe toegang tot Werelderfgoed Waddenzee maakt Esonstad zó speciaal

Zeilen, Waddenzee - Esonstad

Een zeilboot op de Waddenzee

Veerdienst Schiermonnigoog, Landal Esonstad

De veerdienst naar Schiermonnikoog

 

Maud geniet, Landal Esonstad

Maud geniet op Schiermonnikoog :)

Zelf hebben wij kennissen/vrienden op Schiermonnikoog wonen en wij gaan ze verrassen met een spontaan en onverwachts bezoekje van ons. We lopen naar het strand, kletsen uren bij, lunchen uitgebreid met allemaal lekkers en gaan vervolgens weer terug naar het dorp. Genieten!

Fenne en Saar zijn aan het einde van de middag allebei in de buggy in slaap gevallen en wij moeten nog wachten op de bus die ons aan het einde van de middag / begin van de avond weer naar de boot brengt. De meisjes slapen en dus duiken wij de kroeg in, de meisjes slapen gelukkig overal doorheen.

Eigenlijk was ons weekend te kort, want er is nog veel te doen in de omgeving. Niet alleen voor ons als jong gezin, maar ook voor gezinnen met oudere kinderen, mensen zonder kinderen of voor mensen die al iets ouder zijn. Er is echt voor iedereen iets te doen in de omgeving van Landal Esonstad.

Het vakantiepark ligt aan de Waddenzee, dus hier kun je volop op ontdekkingstocht. Ga bijvoorbeeld wadlopen of op zoek naar allerlei verschillende soorten dieren en schelpen. Ook een absolute aanrader is om met een boot het Wad op te gaan. Ook dit kan rechtstreeks vanuit Esonstad. Je maakt eerst een tochtje over het Lauwersmeer en vervolgens ga je door de sluis de Waddenzee op. Hier kun je vele vogels en ook zeehonden spotten. En je kunt op een drooggevallen zandplaat van boord gaan. Gaaf!

Zonsopkomst op het Lauwersmeer, Landal Esonstad

Zonsopkomst op het Lauwersmeer

Zeehonden, Landal Esonstad

Zeehonden liggen op een zandplaat voor Schiermonnikoog

Boottocht, Landal Esonstad

Vanuit Landal Esonstad kun je zó het Wad op en op een zandplaat lopen!

Zandplaat in de Waddenzee, Landal Esonstad

Wad een uitzicht!

Wil je liever op een andere manier genieten van de natuur? Huur een fiets en ga deze mooie provincie verkennen, stop ondertussen even voor een picknick of een wandeling en vervolgens weer door.

Op zoek naar een leuk uitje met kinderen? Laat ze zien wat er allemaal gebeurt bij Zeehondencentrum Pieterburen (35 km), ik kan niet wachten om daar eens met Fenne en Saar naar toe te gaan als ze wat ouder zijn. Zelf hebben wij eerder al eens een bezoekje gebracht aan AquaZoo bij Leeuwarden (35 km), een dierentuin met alleen maar waterdieren en een leuke speeltuin. Hier hebben we het enorm naar onze zin gehad, dit was zo leuk. Een aanrader dus!

Op zoek naar een leuk attractiepark om met de (kleine) kinderen te bezoeken? Dan ga je naar Sanjesfertier. Dit speel- en dierenpark is een leuk uitje om met de kids te ondernemen en ligt op nog geen half uurtje rijden vanaf Esonstad.

Sanjesfertier, Landal Esonstad

Plezier bij Sanjesfertier

AquaZoo Friesland, Landal Esonstad

AquaZoo is een leuk uitje

Dokkum, Landal Esonstad

De gezellige stad Dokkum, één van de elf steden van Friesland

Wie een leuke Friese stad wil bezoeken moet zeker naar Dokkum rijden óf fietsen. Dit laatste kan ook goed, want het ligt op nog geen 15 kilometer van Landal Esonstad. Dokkum heeft mooie oude straatjes, gebouwen en leuke winkeltjes om te ontdekken.

Ook de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden is een aanrader. Deze stad was in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa en heeft vele mooie monumenten, musea, restaurants en winkels om je te vermaken.

Conclusie

Landal Esonstad heeft ons geweldig verrast, in positieve zin. Wat een gaaf park! Hoewel we het een klein beetje spannend vonden om zo ‘burgerlijk’ naar een bungalowpark te gaan, hebben we een enorm leuke tijd gehad op Landal Esonstad. Ons weekend was natuurlijk veel te kort en een paar maandjes later zaten we alweer bij een Landal vakantiepark!

Landal Esonstad heeft onze ogen geopend. Wat kan een vakantiepark leuk zijn! Zeker met kinderen. In principe hoef je nergens naartoe want op Landal Esonstad is overal aan gedacht. Extra leuk vinden we de originele bouwstijl in het vestingstadje. Het voelt zo knus en gezellig aan. Lekker hip en modern, maar toch met een ouderwetse Friese twist. Echt tof! Het centrale waagplein, de stadspoort en de fraaie straatjes dragen hier ook zeker aan bij.

Landal Esonstad

De vestingstad en de huisjes waarin je daar kunt verblijven maken van Esonstad een uniek vakantiepark

Woningen op Landal Esonstad

Overal in het park is water te vinden

Bungalow Landal Esonstad

Van binnen zien de Oudfriese woningen in het vestingstadje er ook prima uit!

Fuut in het water, Landal Esonstad

Een fuut in het water (vlak voor ons huisje!)

De Waegh, Landal Esonstad

Het statige pand met daarin Brasserie De Waegh

Parkshop, Landal Esonstad

De parkwinkel is ook geheel in stijl

Esonstad zwembad

Het zwembad van Landal Esonstad

De faciliteiten en activiteiten op Landal Esonstad zijn ook dik voormekaar. Het zwembad is fijn, de indoorspeeltuin is een topper en er zijn veel leuke dingen om te doen voor zowel jong als oud. Natuurlijk ook op en rondom het water.

Iets wat Landal Esonstad sowieso bijzonder gaaf maakt: de prachtige ligging aan het Lauwersmeer en de mogelijkheid om rechtsteeks vanuit het park het Wad op te gaan of een dagje Schiermonnikoog te doen. In de omgeving en rondom het Lauwersmeer is sowieso veel te zien en doen. Top!

Eerlijk is eerlijk: het centrale Waeghplein ziet er prachtig uit en heeft mooie restaurants, maar het is jammer dat de meeste in het laagseizoen niet geopend zijn. Dan moeten we dus toch nog even van het park af, terwijl we echt wel veel andere gezinnen tegen kwamen. Ik had in ieder geval niet het gevoel dat het super rustig was.

Landal Esonstad

Landal Esonstad! 

Indoor speelparadijs, Landal Estonstad

Het indoorspeelparadijs biedt uren speelplezier voor de kinderen

Terpwoning, Landal Esonstad

Eén van de terpwoningen buiten het vestingstadje

Duurzaam pontje, Landal Esonstad

Wie in één van de terpwoningen verblijft kan een wandelpad nemen óf van het duurzame pontje gebruik maken

Lauwersmeer uitzicht, Landal Esonstad

Stap over de dijk en het Lauwersmeer ligt aan je voeten

Zeilen op het Lauwersmeer, Landal Esonstad

Zeilen, surfen, zwemmen, varen, wadlopen of vogels en zeehonden spotten: het Lauwersmeer en het Waddengebied bieden zó veel mogelijkheden!

Landal Esonstad by night

Landal Esonstad: je was mooi! 

Nog een klein minpunt: jammer dat onze tuin geen omheining had, dat vond ik toch een beetje spannend bij het water. Ik vind het dan een klein minpunt dat je echt moet kiezen voor een kinderhuisje, zodat er dan wél omheining is. Ik vind het fijner als dit overal het geval zou zijn geweest, of dat er op de site aangegeven staat dat dit níet het geval is.

Hoe dan ook: Landal Esonstad was héérlijk en ik kan dit park iedereen aanraden! Ik zou het ook ontzettend leuk vinden om over een aantal jaren nog eens terug te gaan naar Esonstad, als de meisjes wat groter zijn. Dan kunnen we nog meer verkennen in de omgeving en dan gaan we in het voorjaar of de zomer; want ik denk dat Landal Esonstad met mooi en zonnig weer nóg leuker is!

De foto's in deze review zijn overigens wél gemaakt tijdens een verblijf in de zomer. Ook dán is Esonstad erg leuk hebben we van Parkvakanties inmiddels zelf ondervonden! Lees ook: "8x Waarom Landal Esonstad uniek (en héél leuk) is". 

Wil jij een weekend of korte vakantie op Landal Esonstad boeken? Bezoek de Landal Esonstad pagina voor meer informatie, foto's, prijzen en beschikbaarheid.

Deel dit artikel via:   Facebook TwitterAuteur: Maud

Maud

Maud — 1991. Samen met Jasper en twee dochtertjes: Fenne (2015) en Saar (2017). Een trotse Tukker, blogger bij Maudgeniet.nl en gek op genieten. Geniet graag van reizen, weekendjes weg, lekker (uit) eten en haar gezin.Gerelateerde artikelen

Browse op categorie

Volg Parkvakanties

Win een gratis weekend
naar Landal Het Land van Bartje!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een
verblijf in een luxe woning voor 6 personen
Bekijk actievoorwaarden
Landal Het Land van Bartje Landal Het Land van Bartje