Parkvakanties blog

Inspiratie voor je vakantie

Duurzaam vakantiehuis? Check déze groene bungalow op Landal Twenhaarsveld

Artikel geschreven door: Christina Nijenhuis
Door Christina Nijenhuis op 19 oktober 2018 — 12 minuten lezen
Duurzaam vakantiehuis? Check déze groene bungalow op Landal Twenhaarsveld

Landal GreenParks heeft op Landal Twenhaarsveld iets bijzonders gedaan. Twee bestaande bungalows uit 1985 hebben een groene make-over gekregen. De accommodaties zijn volledig omgebouwd tot duurzame bungalows. Parkvakanties bezocht dit mooie vakantiepark in Overijssel voor een uitgebreide test. Lees hier onze ervaringen!

Landal heeft in samenwerking met Greenchoice de bungalows omgetoverd tot "duurzame inspiratiebungalows". Inspiratie? Jazeker! Met deze bungalows wil Landal haar gasten inspireren en laten zien hoe je van een bestaande woning een duurzame woning kunt maken. Een mooi streven, maar gaat dit niet ten koste van het comfort? Afgelopen weekend verbleven wij met ons gezin in één van de duurzame bungalows op Landal Twenhaarsveld om dit te ervaren.

Landal Twenhaarsveld entree

Welkom bij Landal Twenhaarsveld

Landal Twenhaarsveld, Green Key

De hoofdentree van het park

Over duurzaamheid wordt natuurlijk veel gesproken. Wij zijn, als gezin met drie kids en een eigen woning, wel nieuwsgierig naar de praktische toepassing hiervan. We dragen graag bij aan een betere leefwereld voor onze kinderen. En op de wat langere termijn bespaart een duurzame woning ook op de kosten. Dus ja: wij laten ons door de duurzame bungalow op Landal Twenhaarsveld graag inspireren!

Wat heeft Landal gedaan om de bungalows duurzaam te maken?

Om goed te begrijpen wat er in de bungalows is gebeurd, hebben we ons van tevoren enigszins verdiept in de maatregelen die zijn genomen om deze bungalows duurzaam te maken.

Er zijn volgens Landal drie stappen gemaakt:

  • Reduceren van energieverbruik
  • Aardgasvrij wonen
  • Duurzame stroom gebruiken. 

Duurzaam huisje, Landal Twenhaarsveld

De duurzame bungalow ligt mooi tussen het groen

Duurzame bungalow, Landal Twenhaarsveld

In de groene bungalows geeft Landal beknopt uitleg over de duurzame maatregelen

Inrichting van de duurzame bungalow, Landal Twenhaarsveld

De inrichting van de bungalows is eco verantwoord

Het reduceren van energieverbruik is op verschillende manieren bereikt. Allereerst is de bungalow goed geïsoleerd met isolatieplaten van gerecyclede kranten. De technische term hiervoor is cellulose isolatie. Dit is een milieuvriendelijk, thermisch en akoestisch hoogwaardig isolatiemateriaal en dus gemaakt van oude kranten!

In de ramen zit HR++ glas, dit type glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas.

Er is gebruik gemaakt van LED-verlichting. De LED-lamp is ruim 90% zuiniger dan de standaard gloeilamp en dat scheelt een hele hoop CO2 uitstoot.

Ook energiezuinige apparatuur draagt bij aan het verminderen van het energieverbruik in deze duurzame bungalow.

Het huisje heeft een WTW-systeem (staat voor: warmte terugwinnen). Als we ons hierin gaan verdiepen, wordt het wel heel technisch. Maar het komt erop neer dat de lucht in de woning wordt opgezogen door het WTW-systeem en dat er buitenlucht wordt aangevoerd in de woning. De warmte die in de binnenlucht zit, wordt door het WTW-systeem gebruikt om de buitenlucht te verwarmen. Je hebt daardoor dus minder energie nodig om je huis te verwarmen.

Warmteterugwinningsunit en warmtepomp, Landal Twenhaarsveld

De warmteterugwinningsunit en warmtepomp

Duurzame radiator, Landal Twenhaarsveld

Duurzame radiator

In de woonkamer staan twee radiatoren met ventilatoren. Dit is ook weer een slimme manier om energie te besparen. De ventilatoren zorgen er namelijk voor dat de ruimte sneller en gelijkmatiger verwarmd wordt, dat levert een comfortabele warmte op én het bespaart energie.

Naast het reduceren van je energieverbruik, loont het ook om de stap te maken naar aardgasvrij wonen. Al is het alleen al omdat gas behoorlijk duur is! Dit is hier dus ook toegepast.

Gas wordt vooral gebruikt voor het verwarmen van de CV. In de duurzame bungalow op Landal Twenhaarsveld is gebruik gemaakt van een warmtepomp. Deze warmtepomp verwarmt het water in de CV elektrisch.

Door dan ook nog gebruik te maken van zonnepanelen om stroom op te wekken, wordt er ook weer op stroomgebruik bespaard. Je wekt dan immers je eigen stroom op. En in de woning wordt gekookt op inductie, zodat ook hier geen gas meer nodig is.

Gasloos wonen, Landal

De keuken met inductie kookplaat (gasloos)

 CO2 sensor, Landal Twenhaarsveld

CO2 sensor voor een goede ruimteluchtkwaliteit

Duurzame inspiratiebungalow, Landal Twenhaarsveld

Zonnepanelen op het dak

Door aardgasvrij te verwarmen, heb je wel weer wat extra stroom nodig. Dat is volgens Landal de derde stap: gebruik duurzame (groene) stroom. Dit kun je zelf opwekken door zonnepanelen te plaatsen. Of je koopt groene stroom in. Landal werkt samen met Greenchoice en gebruikt voor hun parken 100% groene stroom, die wordt gewonnen uit Nederlandse windenergie.

Om het goed af te maken, gebruikt Landal voor de inrichting gerecyclede en duurzame materialen. Denk aan duurzame verf, een eco-keuken, een modulaire zitbank, een circulair bed, een gerecycled dekbed, eenvoudige afvalscheiding, cradle-to-cradle tegels en waterbesparing in het sanitair. 

Onze ervaring in de duurzame bungalow

Wij verblijven dit weekend in bungalow 137, een fraaie 6-persoons bungalow van het type 6C1. Het is één van de twee bestaande bungalows op Twenhaarsveld die de groene make-over heeft gekregen. En we treffen het: de zon schijnt volop en het is warm voor deze tijd van het jaar (oktober).

Als we bij ons huisje aankomen valt er aan de buitenkant weinig op. Wel staat er bij de ingang van de bungalow een vrij groot zwart hok. Deze blijkt niet op slot en als we naar binnen gluren, zien we de nodige apparatuur (WTW-systeem en warmtepomp) die de duurzaamheid ten goede moeten komen. We kijken ook omhoog naar het dak, maar wij treffen de bungalow zonder de zonnepanelen (te veel schaduw door omliggende bomen). Die andere inspiratiebungalow heeft de zonnecollectoren wel op het dak.

Bungalow 6C1, Landal Twenhaarsveld

De bungalow 

Interieur bungalow, Landal Twenhaarsveld

Het interieur is mooi

Landal Twenhaarsveld welkomstpakket

En we worden warm welkom geheten door Landal

Koolmees bij de bungalow, Landal Twenhaarsveld

Veel ruimte, groen én dieren (vogels en eekhoorns) rondom de bungalow: leuk!

Bij binnenkomst zijn we blij verrast. We kunnen zien dat de bungalow is gerenoveerd. Het is een moderne en schone bungalow. Stijlvol ingericht. Het ruikt bovendien fris en de temperatuur is aangenaam. Dit vinden we echt opvallend. Het voelt anders dan thuis. Terwijl wij wel in een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis met vloerverwarming wonen. De luchtkwaliteit en temperatuur in de bungalow is in ieder geval erg fijn. De combinatie van goede isolatie, de WTW en de radiatoren voorzien van ventilatoren maken dus wel degelijk een verschil. Ook in comfort!

Het meubilair is ook nieuw, evenals de bedden en dekbedden. Bij duurzaam denk je soms aan geitenwollen sokken, maar dat is al lang niet meer zo. De bank, stoelen, eettafel, salontafeltjes en fauteuil ogen juist heel eigentijds! En niet onbelangrijk: ze zijn zeer comfortabel. De eetkamerstoelen en stoelen zijn (net als de bank) van het merk OT design.

Huisje interieur op Landal Twenhaarsveld

De bungalow is mooi van binnen en met veel ramen dus veel contact met de omgeving

Slaapkamer van de 6C1 bungalow, Landal Twenhaarsveld

De slaapkamer met goed bed

Afval scheiden, duurzame bungalow

Afval scheiden is een stuk eenvoudiger met de BinBang prullenbak

Inductie kookplaat, Landal Twenhaarsveld

Pannenkoeken bakken op de inductie kookplaat

Duurzame tips, Landal Twenhaarsveld

Nog enkele duurzame tips bij de voordeur van de bungalow

We verblijven twee nachten in de bungalow. Voldoende om de bedden te testen. Je merkt dat de bedden (van Auping) en de duurzame dekbedden (merk Deltex) nieuw zijn. We stappen in een heerlijk schoon en fris bed. De matrassen zijn erg stevig, maar liggen prima. Wel hebben we het erg warm onder de dekbedden! Waarschijnlijk ligt het winterdekbed er al op, want wie houdt er ook rekening met 24 graden in oktober? Af en toe horen we ’s nachts een zoemend geluid. Waarschijnlijk is de warmtepomp aan het werk. Erg storend is het gelukkig niet.

En dan koken. Thuis hebben we ook een inductiekookplaat, dus we zijn wel wat gewend. Toch werkt deze net wat anders en we lopen er wat mee te stoeien. Er zit in de informatiemap een redelijk uitgebreide uitleg, maar het was handig geweest om een simpele uitleg bij de hand te hebben (of aan de muur bij de kookplaat). Als je nog nooit met inductie hebt gekookt, is het wel wat zoeken schatten wij in. De pannenkoeken smaakten er overigens niet minder om :)

Heeft het verblijf in de groene bungalow ons geïnspireerd?

Het antwoord: Ja.

Het ombouwen van je bestaande woning naar een duurzame woning lijkt (ook voor ons) misschien een ver-van-je-bed-show. Toch zullen we uiteindelijk allemaal deze stap naar duurzaam wonen moeten maken. Juist daarom is het mooi om eens in deze inspiratiebungalow op Landal Twenhaarsveld te verblijven. 

Deze bungalow laat goed zien dat duurzaam wonen niet betekent dat je hoeft in te leveren op comfort. Sterker nog: duurzaam en comfortabel wonen gaan blijkbaar uitstekend samen!

Duurzame bungalow Landal

Groene make-over: missie geslaagd!

Groene bungalow

Groen van binnen en groen van buiten

Slaapkamer, Landal Twenhaarsveld bungalow

Één van de andere slaapkamers

Landal GreenParks Twenhaarsveld

Landal heet ook niet voor niets Landal GreenParks natuurlijk

Wat nog wel fijn zou zijn is om in de bungalow iets meer informatie over de duurzame toepassingen te krijgen. Wij hebben ons er van tevoren in verdiept, maar dat zul je als reguliere bezoeker misschien minder doen. Dan zou het leuk zijn als je in de bungalow in jip-en-janneketaal wordt meegenomen in de duurzame aanpassingen.

Waar wij ook benieuwd naar zijn: wat leveren de duurzame aanpassingen onder aan de streep nou eigenlijk op? Wat heeft de renovatie gekost en wanneer heb je de investering eruit? Als dit een rooskleurig plaatje is, dan zou het gasten nog meer kunnen prikkelen om thuis ook stappen te zetten.

Toch kunnen wij niet anders dan erg positief zijn over dit duurzame initiatief van Landal. De uitvoering van de inspiratiebungalows is vooruitstrevend en gericht op een duurzame toekomst: petje af!

In 2030 wil Landal GreenParks helemaal klimaatneutraal zijn. Het is hiervoor waarschijnlijk niet noodzakelijk om alle bestaande bungalows van Landal een dergelijke groene make-over te geven, maar het zou wel erg gaaf zijn als Landal dit bij meer bungalows en ook op andere vakantieparken kan doorvoeren.

Nog meer duurzaamheid op Landal Twenhaarsveld

Los van de groene inspiratiebungalows is Landal Twenhaarsveld überhaupt een duurzaam vakantiepark. Zo is Landal Twenhaarsveld, net als alle andere parken van Landal, Green Key gecertificeerd. Dit is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven binnen de recreatiebranche. Twenhaarsveld heeft hierin het hoogste niveau: Goud.

Hieronder enkele voorbeelden van de duurzame en maatschappelijk verantwoorde inspanningen op Landal Twenhaarsveld. 

Laadpunt voor elektrische auto's, Landal Twenhaarsveld

Laadpalen voor elektrische auto's

Afvalscheiding, Landal Twenhaarsveld

Afvalscheiding: GFT- en restafval bakken

Afval duurzaam, Landal Twenhaarsveld

Aparte inzameling van afval voor: Papier, plastic / blik / drinkpakken en glas

Discovery Track, Landal Twenhaarsveld

Kinderen kunnen een "Discovery track" lopen in het park en zo de natuur en omgeving ontdekken

Duurzaam menu, Landal Twenhaarsveld

Een duurzaam menu in restaurant Timber’s Brasserie

Elektrisch vervoer, Landal Twenhaarsveld

100% elektrisch vervoer

Bandenpomp, Landal Twenhaarsveld

Bandenpomp op zonne-energie. Met de juiste bandenspanning rijd je zuiniger.

Speeltuin, Landal Twenhaarsverld

Kinderen kunnen lekker buiten spelen

Kinderboerderij, Landal Twenhaarsveld

Er is een kinderboerderij

Insectenhotel, Landal Twenhaarsveld

Er zijn ook een insectenhotel en een vlindertuin. Veel insecten nemen af in aantallen en dat is zonde, want de natuur heeft ze wel nodig. Het maken van een insectenhotel is een activiteit voor het hele gezin. 

Landal Twenhaarsveld is héérlijk

Al met al hebben wij een top weekend gehad op Landal Twenhaarsveld. We troffen het natuurlijk met het mooie nazomer weer, maar het bungalowpark zelf is ook gewoon heel fijn. Lekker ruim opgezet, veel groen rondom de huisjes en niet onbelangrijk: uitstekende voorzieningen!

Met name het overdekte zwembad en restaurant Timber's Brasserie (met daaromheen een fantastische speeltuin) zijn aangenaam. En dan is er ook nog de schitterende omgeving. Twenhaarsveld ligt aan de voet van De Holterberg dat onderdeel is van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Een prachtig stukje natuur met heidevelden, prachtige bossen en forse heuvels. Ideaal om te wandelen of fietsen. Voor mountainbikers is er een speciaal aangelegd MTB-parcours van 30 km. Deze hebben wij zelf getest: erg cool!

Hond mee? Landal Twenhaarsveld is voor hondenbezitters een zeer geschikt park, want er zijn speciale honden-bungalows, een hondenvijver en een honden wasplaats.

Bungalow 6C, Landal Twenhaarsveld

Twenhaarsveld heeft ook deze mooie landelijke bungalows

Restaurant, Landal Twenhaarsveld

Timber's Brasserie met lokale gerechten

Landal Twenhaarsveld zwembad

Het zwembad van Landal Twenhaarsveld

Holten MTB, Landal Twenhaarsveld

Het is prachtig fietsen (en MTB-en) op en rondom de Sallandse Heuvelrug

Golf en speeltuin, Landal Twenhaarsveld

De Adventure Golf en Adventure Tower in de speeltuin bij het restaurant

Landal Twenhaarsveld bungalow

Twenhaarsveld, tot de volgende keer!

Landal Twenhaarsveld is een aanrader voor jonge gezinnen, stellen (oud of niet), families of vriendengroepen die op zoek zijn naar een rustig en groen park in een bosrijke omgeving én met goede faciliteiten. En wat is het dan fijn dat het park nog duurzaam is ook!

Meer weten over Twenhaarsveld? Lees dan onze uitgebreide Landal Twenhaarsveld review.

Andere duurzame vakantieparken van Landal zijn Landal De Reeuwijkse Plassen, Landal Miggelenberg (op de Veluwe) en Landal Landgoed De Hellendoornse Berg.

Deel dit artikel via:   Facebook TwitterAuteur: Christina Nijenhuis

Christina Nijenhuis

Christina — 1980. Mama-blogger @ Parkvakanties. Kids: 2 dames (2010 / 2012) & 1 jongetje (2017). ♥ Houdt van: hardlopen, vakantie, gezinsleven, het koffiemomentje en life in general.Gerelateerde artikelen

Browse op categorie

Volg Parkvakanties

Win een gratis weekend
naar Landal Het Land van Bartje!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een
verblijf in een luxe woning voor 6 personen
Bekijk actievoorwaarden
Landal Het Land van Bartje Landal Het Land van Bartje